A Google segít Thaiföldnek eltávolítani az elhunyt uralkodót sértő tartalmakat

külföld
2016 október 22., 15:47
comments 25

Bhumibol Aduljadezs király október 13-i halála óta száznál is több felségsértő tartalmat azonosítottak a Google felületein a thai hatóságok, jelentette be Thaiföld miniszterelnök-helyettese, Prajin Juntong, aki állítása szerint megállapodott a Google képviselőivel ezek eltávolításáról.

A Google szerint ők csak a meglévő szabályaik szerint járnak el, vagyis megvizsgálják, hogy egy adott tartalom sérti-e az adott ország törvényeit, és ha igen, akkor abban az országban elérhetetlenné teszik azt.

Thaiföldön nagyon szigorú a felségsértés jogi szabályozása, akár 15 év börtönre is ítélhetik azt, akit bűnösnek találnak - miközben magát a felségsértést nem definiálják a törvényekben, így könnyű ráhúzni bármilyen, a királyt és a királyi családot bíráló megnyilvánulásra.

A Google adatai szerint 2015 második félévében Thaiföld 33 esetben 1566 tartalom eltávolítását kérte, 97 százalékban "a kormány bírálata" miatt, a Google pedig az esetek 85 százalékában elérhetetlenné is tette a kifogásolt tartalmakat. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.