A francia hatóságok hétfőn megkezdik a calais-i menekülttábor felszámolását

külföld
2016 október 23., 20:05
comments 70

Franciarországi befogadó központokba szállítják azt a több ezer bevándorlót és menekültet, akik jelenleg a Nagy-Britanniába vezető alagút tövénél várakoznak, többnyire annak reményében, hogy egyszer átjuthatnak a szigetországba. A spontán kialakult menekülttábor a "Dzsungel" elnevezést kapta.

A francia hatóságok már tájékoztatták a tábor - nagyjából valószínűleg egy hétig tartó - felszámolásáról az ott tartózkodó mintegy 7000 bevándorlót és menekültet. Mióta elkezdték tájékoztatni a lakókat a közelgő akcióról, nagyjából 2000 ember már elhagyta a telepet.

Összesen 287 ideiglenes befogadóközpontot jelölt ki a kormány arra, hogy fogadják az emberek, ezeken a pontokon kell majd az embereknek benyújtaniuk menekültkérelmeiket. A jobboldali ellenzék már támadta a Hollande-adminisztrációt, amiért az érintett települések vezetőinek és lakosaina beleegyezése nélkül hozta meg ezeket a döntéseket.

A menekültügyi hatóságok két régiót, lehetséges úticélt ajánlanak fel a bevándorlóknak és menekülteknek. Busszal szállítják majd el az embereket. Egymástól elkülönítve rendezik a családok, a kíséret nélküli kiskorúak, a betegek és az egyedülálló férfiak helyzetét.

A hatóságok számítanak összetűzésekre is. Feszültség van London és Párizs között a Calais-ban tartózkodó nagyjából 1200 kísérű nélküli gyerek miatt is, akik közül többek felmenői Angliában élnek már, és ők csatlakozni akarnak szüleikhez. Nagy-Britannia már majdnem 200 kiskorút átvett a franciáktól, de a francia kormány szeretné felgyorsítani ezt a folyamatot. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.