A nyúl helyett a társait lőtte meg egy olasz vadász Battonyán

Egy battonyai, szervezett vadászat közben egyik vendégvadász sörétes puskájával nyúlra lőtt, de mégis az egyik társát és az egyik hajtót találta el. Mindketten könnyű sérülést szenvedtek. A nyúl állapotáról egyelőre sajnos nincsenek információink.

Ilyen egy nyúl - Fotó: AFP/dpa/Patrick Pleul

A baklövés miatt a mezőkovácsházi rendőrök foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt indítottak büntetőeljárást. A police.hu szerint a lövést leadó 79 éves olasz vadászt gyanúsítottként hallgatták ki.

Egyébként a Wikipédia leírása szerint a nyulakat hosszú hátső lábaikról és hosszú füleikről lehet a legkönnyebben felismerni. Jellemzően kis és közepes méretű állatok, amelyek a gyors helyváltoztatáshoz alkalmazkodtak. A hátsó lábakon 4 ujj van, míg a rövidebb mellső lábakon 5 ujj található. Talpuk szőrős, hogy ne csússzanak el futás közben.

Egy mezei nyúl 2015. január 3-án a Hofi Géza Vadásztársaság tiszapüspöki területén - Fotó: MTI/Mészáros János

Mindegyik ujjukon erős karmok vannak. Hosszú mozgatható füleikkel igen jól hallanak. Nagy szemeik segítségével a nyulak még éjjel is jobban látnak az olasz vadászoknál, emiatt többségük éjjel vagy alkonyatkor, illetve hajnalkor tevékeny. Az állatok mérete az apró észak-amerikai törpenyúltól (Brachylagus idahoensis), amely 25-29 centiméter hosszú és 300 gramm súlyú, a mezei nyúlig (Lepus europaeus), amely 50-70 centiméter hosszú és 2500-6500 gramm súlyú, is lehet.