A török hadsereg is beszállt Moszul ostromába

2016 október 24., hétfő 5:40
26

Az észak-irakban állomásozó török csapatok is elkezdték támadni az Iszlám Állam moszuli állásait, jelentette be a török kormány. Binali Yildirim török miniszterelnök szerint erre a ott harcoló kurd pesmergák kérték fel őket, ezért a tüzérségükkel és páncélosokkal segítenek be nekik.A kurd pesmergák állása az egyik Moszulhoz közeli falunál - Fotó: AFP/Emrah Yorulmaz / Anadolu Agency

A török hadsereg bashiqai bázisa nagyjából 15 kilométerre van Moszul északkeleti részétől, az iraki kormány információi szerint nagyjából 700 török katona állomásozhat ott. Eredetileg csak azért voltak ott, hogy iraki katonákat képezzenek ki a terroristák elleni harcra, de arra az iraki kormány nem adott nekik felhatalmazást, hogy a harcokba is beszálljanak. Bagdad már többször vádolta a törököket azzal, hogy illegálisan állomásoztatnak katonákat a területükön, és úgy viselkednek, mintha megszállók lennének. Iraki katonák Moszul közelében - Fotó: AFP/Ahmad al-Rubaye

Haider al-Abadi iraki miniszterelnök már többször megtagadta a török hadseregtől, hogy részt vegyenek Moszul ostromában. „Pontosan tudjuk, hogy Törökország is be akar szállni az iszlám Állam elleni harcba. Köszönjük szépen, de ez egy olyan dolog, amit az irakiak egyedül is meg tudnak oldani”- mondta legutóbb, mikor az amerikai védelmi miniszterrel találkozott. Ugyanakkor az amerikaiak támogatják az ötletet, hogy a törökök is beszálljanak a város ostromába.

Ennek Ellenére Recep Tayyip Erdogan elnök kitartott a katonai beavatkozás mellett, mert attól tartott, hogy a felszabadítás után siíta vezetést ültetnek a szunnita többségű Moszul élére. (Spiegel)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt