Aleppói romokból épített Szabadság-szobor lett a szír polgárháború új szimbóluma

2016 október 24., hétfő 17:27
66

Az utóbbi napokban rengetegen osztottak meg egy fényképet, amin aleppói épületromokból kirakott szobor látható, az ismert amerikai Szabadság-szobor mása.

A szoborba mindenki az éppen ostrom alatt álló, borzasztó helyzetben lévő város és lakóinak sorsát látta bele, nyilván nem is ok nélkül. De az alkotás nem most készült, hanem 2012-ben, és egészen másfajta megfontolásból.

A művet a nemzetközileg is jegyzett szíriai művész, Tammam Azzam készítette, még négy évvel ezelőtt. Digitális technikával, fotómontázsokat használva rakta egymásra az épületromokat.

Az Al Arabiya.net-nek arról beszélt, meglepte, mennyire sokan félreértelmezik most a művét. Pedig 2012-ben még elsősorban pozitív kritikákat kapott. Most viszont a képet felkapták az Aszad-párti tábor tagjai is, akik azzal osztják az alkotást, hogy egy Amerikába ment szíriai művész a saját otthonából alakította át a szoborrá és ezzel áll ki az amerikai beavatkozás mellett.

Pedig Azzam elmondása szerint a Szabadság-szoborral nem az amerikai külpolitika mellett állt ki, hanem általánosságban látta bele a szabadság szimbólumát. 2012-ben, bár már zajlott a polgárháború, de ez a mű optimizmust hordozott. Hogy a romokból épülhet még valami.

De ez már régen volt.

- tette hozzá Azzam, aki elmondta azt is, nem akar vitába szállni azokkal, akik félreinterpretálják a művét, művészként ugyanis nem ez a feladata, hanem hogy műveket alkosson.

Azzam korábban azzal a művével vált ismerté, amikor Klimt Csókját photoshopolta rá aleppói romokra, még 2013-ban. (Al Arabiya)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt