Kunhalmi Orbánnak: Nagyobb szovjet lett, mint az egykori kommunisták

2016 október 24., hétfő 13:15
265

A parlamentben Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő kérdezte Orbán Viktort, miért rendelt el személyesen "soron kívüli kormányzati ellenőrzést" a Kehi-től a Norvég Civil Támogatási alapból támogatott civil szervezetekkel szemben.

Sokáig nem lehetett tudni, ki áll a civil szervezetek elleni hatósági vegzálás mögött, melyek végén amúgy semmiféle szabálytalanságot nem sikerült találni, de a TASZ végül kiperelte a dokumentumokat, amiből kiderült, hogy Orbán maga rendelte el ezeket az eljárásokat.

Kunhalmi arra is kíváncsi volt, hogy Orbán miért hazudott, hiszen pár hónappal azután, hogy a miniszterelnök elrendelte az eljárást, egy német interjúban úgy tett, mintha nem is tudná miről van szó.

Orbán elsőnek egy rövid válasszal próbálta elintézni a dolgot és azt válaszolta, hogy kéri Kunhalmit, olvassa el újra, akkor azt mondta, hogy ezt az összefüggést hallotta akkor először.

Kunhalmi viszont nem érte be ennyivel, és viszontválaszában azt kérdezte, emlékszik-e Orbán arra, hogy a Kádár-rendszerben hogyan zaklatták őt a rendőrök. Mert most ugyanez történt a civilekkel szemben is. Kunhalmi párhuzamát a Fidesz képviselői nagy nevetéssel fogadták.

A szocialista politikus ezután arról beszélt, hogy Orbán nagyobb szovjetté vált, mint az egykori kommunisták.

Orbán válaszában összefoglalta a jogszabályi kereteket, azaz hogy a kormányzati ellenőrzési szervnél miniszterek és kormánytagok mellett neki, miniszterelnöknek is van lehetősége soron kívüli ellenőrzés lefolytatására, és ezt ne vitassa el tőle senki.

Azt pár napja kérdezte meg az Átlátszó a Miniszterelnökségtől, hogy Orbán hányszor utasította eddig soron kívüli eljárásra a Kehit. A válaszból kiderült, hogy eddig összesen egyszer, a Norvég Alap által támogatott civilek ellen.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt