Memóriazavart okozhat a fejelés

2016 október 24., hétfő 6:45
89

A brit Stirling Egyetem kutatási szerint hatással van a játékosok memóriájára a fejelés. A kutatóknak sikerült beazonosítaniuk azt az agyterületet, ahol kicsi, de kimutatható hatása volt annak, mikor egy focista legalább hússzor belefejelt a labdába. A kutatók egy géppel lőtték ki a labdákat a játékosoknak, ami egy átlagos szögletrúgás erősségének felelt meg.Fotó: Mike Stobe/Getty Images/AFPEzek után az emlékezőképességük akár 41-67 százalékkal is rosszabb lehetett. A memóriaromlást 24 órán keresztül lehetett kimutatni náluk. Azt még vizsgálják, hogy a rendszeres fejelgetésnek lehetne-e hosszú távú hatásai.

Korábban felmerült, hogy a rendszeres fejelgetés agykárosodást okozhat, esetleg az időskori demencia kialakulásának veszélyét is erősítheti. Ezért nemrég Gordon Smith, a Skót Labdarúgó Szövetség volt elnöke is fontolóra vette, hogy az amerikaiakhoz hasonlóan, ők is betiltják a fejelést az ifi fociban. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt