A kormány most úgy tesz, mintha önszántából állítaná le a letelepedési kötvényprogramot

POLITIKA
2016 október 25., 5:43
comments 201

Miközben a kormányzati kommunikáció minden csatornájából az ömlik, hogy Orbánék „nem engednek a Jobbik zsarolásának” a letelepedési körvényekkel kapcsolatban, a hvg.hu most arról ír, hogy a miniszterelnök már a szeptember eleji, balatonfüredi frakcióülésén bedobhatta, hogy le kellene állítani a programot.

A lap szerint év végéig be is szüntetik a kötvények forgalmazását, de csak 2021-re vezetik ki teljesen a konstrukciót, hogy a már megvásárolt papírokkal ne legyen gond, hiszen garantálni kell az eddigi vevőkör számára jogbiztonságot.

A lap szerint szeptemberben Orbán ezt azzal indokolta, hogy a megváltozott gazdasági környezetben már nincs feltétlenül szükség az egyre drágábbá váló konstrukcióra, ugyanis a megváltozott kamatfeltételek mellett az államnak egyre nagyobb ráfizetést jelent a kötvényüzlet.

photo_camera Fotó: Botos Tamás

A főleg a Rogán-érdekkörnek jövedelmező program beáldozására utal Orbán Viktor hétfői megszólalása is, amikor a parlamentben egy azonnali kérdésre válaszolva azt mondta, mivel nemrég felminősítették a magyar adósbesorolást, a kormány most minden kötvénykibocsátási gyakorlatot felülvizsgál, és el fogják dönteni, mi legyen a konstrukcióval.

Ahogy a hvg-hez eljuttatott információk, úgy a miniszterelnök is próbált úgy tenni, mintha itt a kormány szuverén döntéséről lenne szó, aminek egyébként semmi köze ahhoz, hogy a Jobbik ehhez kötné a népszavazást levezető alkotmánymódosítás megszavazását.

A lap úgy tudja, a kötvényprogram leállításának részleteiről kedden tárgyal a stratégiai kabinet, majd szerdán kerül a kormány elé. Egyébként a frakciók szintén szerdán egyeztetnek újra az Alaptörvény módosításáról is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt