Egyet fejelsz a focilabdába, máris mérhetően ostobább leszel

sport
2016 október 25., 20:26
comments 64

A fejelés hatását vizsgálták - kimondani is félek - brit tudósok, és sokkoló eredményre jutottak. Az EBioMedecine-en publikált kutatásban 19 és 25 éves kor közötti amatőr focistákkal végeztettek normál edzéseken szokásos fejelőgyakorlatokat. Az egyforma sebesség végett a focilabdákat egy szerkezet lőtte ki.

Az 5 női és 14 férfi résztvevővel olyan tízperces gyakorlatokat végeztettek, amik során hússzor kellett belefejelniük a labdába. Az edzés előtt, majd a fejesek után is különféle rövid- és hosszútávú memóriagyakorlatokat végeztettek velük.

Arra  jutottak, hogy már egyetlen ilyen tízperces fejelgetés elég ahhoz, hogy az alanyok telkesítménye 67 százalékkal romoljon a memóriateszten. A tompulás 24 óra elteltével elmúlt ugyan, de a kutatók arra figyelmeztettek, hogy ez nem jelenti azt, hogy a fejelés hosszabb távon nem károsítaná az agyat.

Egy profi focista egy meccs során átlagosan 6-12-szer fejel, de a kísérletben szereplőknél sokkal gyorsabban érkező labdákat.

Update: Ez egyben a megoldás is arra a kínzó kérdésre, hogy a focisták miért nyilatkoznak meccs után akkora hülyeségeket.

(via Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.