Félmilliót bukott Toroczkai László a gyűlölködő kommentelői miatt

A Kúria helybenhagyta a Szegedi Törvényszék korábbi ítéletét, ami alapján a Jobbik alelnökének 350 ezer forint sérelemdíjat, valamint 103 ezer forint perköltséget és még 148 ezer forint illetéket kell fizetnie, mert a Facebook-oldalának kommentelői egy újságírót gyaláztak.

Korábban Mayer Aranka, a Hírhatár újságírója azért perelte be a Toroczkait, mert a politikus Facebook-oldalán „szennycsatorna-tölteléknek” nevezte őt, de volt olyan kommentelője, aki azt írta: „először talán az újságírót lelőni lehetne”.

Toroczkai batátával - Fotó: Facebook/Toroczkai László

A Kúria a mostani döntéséhez fűzött indoklása szerint mindegy, hogy Toroczkai vagy csak egy kommentelő követi el a jogsértést, a politikust nem mentesíti a felelősség alól, ha azzal védekezik, hogy nincs technikai lehetősége az összes komment moderálására. Tehát Toroczkai felelős a kommentek tartalmáért is.

Mayer Aranka a Délmagyarnak azt mondta, az elsőfokú ítélet óta már mentegy 20 kommentet töröltetett Toroczkaival, és csak azért nem perelte be, mert azonnal törölte a posztjait. Hozzátette, hogy a politikus már kifizette neki az összeget, amire a bíróság kötelezte.

Toroczkai azért még kiakadt az ítélet miatt. A lapnak megdöbbentőnek nevezte, hogy a Facebook-kommentelői miatt marasztalták el. „Gondoljon bele, Kovács Irma néven regisztrálok a Facebookon, felmegyek Gyurcsány oldalára, és írok valamilyen rágalmat, hazugságot hozzászólásként Toroczkai Lászlóról. Utána beperelem Gyurcsányt, akitől kártérítést követelek. Ez példátlan” -majd megemlítette, hogy még a TASZ jogászai is megkeresték azzal,hogy küldje át a bírói indoklást.

A jobbikos politikus azóta jobban figyel a kommentek moderálására, és a hozzászólóit is arra kéri, próbáljanak úgy fogalmazni, hogy ne adjanak ilyen lehetőséget. Az erőszakra felszólító kommenteket is törölni szokta.