Félmilliót bukott Toroczkai László a gyűlölködő kommentelői miatt

politika
2016 október 25., 06:34
comments 130

A Kúria helybenhagyta a Szegedi Törvényszék korábbi ítéletét, ami alapján a Jobbik alelnökének 350 ezer forint sérelemdíjat, valamint 103 ezer forint perköltséget és még 148 ezer forint illetéket kell fizetnie, mert a Facebook-oldalának kommentelői egy újságírót gyaláztak.

Korábban Mayer Aranka, a Hírhatár újságírója azért perelte be a Toroczkait, mert a politikus Facebook-oldalán „szennycsatorna-tölteléknek” nevezte őt, de volt olyan kommentelője, aki azt írta: „először talán az újságírót lelőni lehetne”.

Toroczkai batátával - Fotó: Facebook/Toroczkai László
photo_camera Toroczkai batátával - Fotó: Facebook/Toroczkai László

A Kúria a mostani döntéséhez fűzött indoklása szerint mindegy, hogy Toroczkai vagy csak egy kommentelő követi el a jogsértést, a politikust nem mentesíti a felelősség alól, ha azzal védekezik, hogy nincs technikai lehetősége az összes komment moderálására. Tehát Toroczkai felelős a kommentek tartalmáért is.

Mayer Aranka a Délmagyarnak azt mondta, az elsőfokú ítélet óta már mentegy 20 kommentet töröltetett Toroczkaival, és csak azért nem perelte be, mert azonnal törölte a posztjait. Hozzátette, hogy a politikus már kifizette neki az összeget, amire a bíróság kötelezte.

Toroczkai azért még kiakadt az ítélet miatt. A lapnak megdöbbentőnek nevezte, hogy a Facebook-kommentelői miatt marasztalták el. „Gondoljon bele, Kovács Irma néven regisztrálok a Facebookon, felmegyek Gyurcsány oldalára, és írok valamilyen rágalmat, hazugságot hozzászólásként Toroczkai Lászlóról. Utána beperelem Gyurcsányt, akitől kártérítést követelek. Ez példátlan” -majd megemlítette, hogy még a TASZ jogászai is megkeresték azzal,hogy küldje át a bírói indoklást.

A jobbikos politikus azóta jobban figyel a kommentek moderálására, és a hozzászólóit is arra kéri, próbáljanak úgy fogalmazni, hogy ne adjanak ilyen lehetőséget. Az erőszakra felszólító kommenteket is törölni szokta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.