Kimondta az ügyészség, hogy nem volt közveszély migránsügyben

Politikai véleménynyilvánításnak, nem pedig ténybeli hazugságnak számít, hogy a csepeli önkormányzat tudatosan hazudott a kerület lakosainak. Legalábbis ez következtethető ki a Budapesti XX., XXI. és XIII. Kerületi Ügyészség frissen kiküldött dokumentumából.

„Csepelen 1475 önkormányzati lakás van: uniós kvóta alapján ezek lakóit is az utcára tehetik, helyükre pedig illegális határátlépőket költöztethetnek."

Ez hétköznapi szemmel konkrét tényállításnak tűnik. Olyannak, ami ráadásul nem is igaz: a fennálló magyar törvények szerint nem tehetnék az utcára a csepeli önkormányzati lakások bérlőit, bár ilyet természetesen senki nem is akart volna csinálni. De ha akart volna sem tehette volna meg. Mégis ezt a hazug, félelemkeltő szöveget küldte ki a helyi önkormányzat a kvótanépszavazás előtt minden kerületi lakosnak, hogy ezzel vegye rá őket a szavazásra.

Két budapesti ügyvéd szeptember végén annyira felháborodott a lakosság jogi képtelenségekkel való etetésén, hogy feljelentést tettek a levél szövegét indítvány formájában beterjesztő két fideszes alpolgármester-képviselő ellen, rémhírterjesztés miatt.

Most jött meg a nyomozást elutasító ügyészségi határozat.

Az ügyészség szerint a kormány hiába rendelt el "tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet" 2017. március 8-áig, ez nem jelenti automatikusan azt, hogy az országban közveszély lenne. (A közveszély megléte alapfeltétele a rémhírterjesztésnek.) Ezen felül viszont - mondta a kormány által felügyelt ügyészség - semmi olyan körülmény nem merült fel, ami alapján Csepelen "közveszély fennállására lehetne következtetni".  Ez gyökeresen ellentmond mind a 15 milliárdos központi kormányzati kvótakampány összes üzenetének és tényállításának, mind a feljelentésben is tárgyalt csepeli önkormányzati levélnek, amik éppen ennek az ellenkezőjét sulykolták.

De, mint a dokumentumból kiderül, a kampányban tényállításnak tűnő összes közölt adat csak politikai vélemény. Csakúgy, mint a két csepeli fideszes képviselő által beterjesztett szöveg.

Attól, hogy valaki azt hiszi mondhat bármit következmény nélkül, attól még nem mondhat

- nyilatkozta korábban a 444-nek az egyik feljelentő ügyvéd, Ésik Sándor. Most már papírja van róla, hogy ebben tévedett.

A teljes ügyészségi határozat itt olvasható el.