Rabok építik az új "okoskerítést" a déli határon

.Lengyel rendõr (b) és határõr (b2), valamint egy magyar rendõr (j) járõrözik a magyar-szerb határnál, Röszke térségében 2016. október 13-án. A V4 tagállamok határrendészeti együttmûködésének keretében 2016 szeptemberében 25 rendõr és 24 határõr érkezett Magyarországra, feladatuk a határátkelõhelyek közötti ideiglenes biztonsági határzárral biztosított zöld határ õrzése, gyalogos, gépkocsizó járõrszolgálat és figyelõ szolgálat ellátása...MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Bács-Kiskun megyei Bácsszentgyörgy és Gara között 500 méter hosszan már végig állnak a cölöpök a Magyar Idők kormánylap szerint, azaz már épül az új határkerítés kísérleti szakasza.

A 10 kilométer hosszúságú kerítést fogvatartottak építik. Eddig ugye két vonalas volt a rendszer: a gyoda mögött húzódott a valódi határzár, most készül a harmadik védelmi vonal. Az egyes vonalak között 6-8 méter távolság van.

A kerítést hőérzékelős és éjjellátó kamerákkal, és mozgásérzékelőkkel szerelik fel, hogy ne kelljen folyamatosan szolgálatot teljesíteni a határzár közelében, viszont ha határsértés történik, gyorsan kiérjenek a járőrök.

Ezzel párhuzamosan kialakítottak egy "manőverutat" a magyar szerb határon. Ez 150 kilométer hosszú lesz, itt tudnak majd járőrözni majd a határőrök tél idején is a határ mentén. (Index / Magyar Nemzet / Magyar Idők)