Terjed az interneten, de nem igaz: nem úszta meg a büntetést az osztrák kisfiú megerőszakolásáért az iraki férfi

külföld
2016 október 25., 09:10
comments 556

Futótűzként terjedt az interneten az elmúlt napokban, hogy az osztrák legfelső bíróság felfüggesztette egy iraki férfi büntetését, aki tavaly év végén megerőszakolt egy 10 éves kisfiút egy uszodában.

Erről írt a putyinista RT, majd nyomában nálunk a Habony-média lapjai, és az atv.hu is így számolt be az esetről.

(Update: az ATV cikkünk megjelenése után jelezte, hogy módosították a címet.)

Ehhez képest mintha egy egészen másik ügyről számolna be az osztrák sajtó: sem vienna.at tudósítása, sem a Kurier beszámolója szerint nincs szó megúszásról,

a legfelső bíróság csak új eljárás kiírását rendelte el és visszarendelte első fokra az ügyet és nem a bűnösségével, hanem az elkövetett cselekedet tényállásával szemben merült fel kérdés.

Hogy miért, azt magyar nyelven legérthetőbben a két jogász által szerkesztett Érvénytelen Facebook-oldal foglalta össze:

"Olvassuk el az alábbi cikket és csodálkozzunk, hogy micsoda barom ez az osztrák Legfelsőbb Bíróság, hogy csak úgy elenged egy kisfiút erőszakoló migránst, mert a kisfiú nem tiltakozott elég érthetően. Erről orosz propagandaoldalak és természetesen a magyar ATV számol be, bő nyállal.

Az igazság ezzel szemben az, hogy Amir, a migráns továbbra is börtönben van, az osztrák Legfelsőbb Bíróság bizonyítottnak látta azt, hogy elkövette a kiskorúval szemben a szexuális visszaélést (magyar Btk. 198. §, 1-5 évig terjedő szabveszt) és azért tette vissza az ügyet elsőfokra, hogy folytassanak le alaposabb bizonyítást arra nézve, hogy Amir ezt a cselekményt követte el (a magyar szlengben kb a cukros bácsinak felel meg) és ezért kell őt börtönbe rakni, vagy a sértettet erőszakkal vette rá a közösülésre, (magyar Btk. 197. § 3) bekezdés (a) pont, 5-10 év) és azért kell őt súlyosabban megbüntetni.

Ez egy teljesen normál jogállami eljárás, amelyben mindenkinek joga van ahhoz, hogy vele szemben alapos bizonyítást folytassanak le.

Szó sincs arról, kedves lihegő propagandaoldalak, hogy itt migránsokat engednek el, miután kisfiúkat abuzáltak a fürdőben."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.