A szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár szerint ma azok élnek az utcán, akik ott akarnak élni

Több program is indul azért, hogy lakhatást biztosítsanak a hajléktalanoknak, és kivezessék őket a hajléktalanságból – jelentette be Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár az M1-en.

Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár korábban az M1-en

Mint mondta, gondoskodni kell a hajléktalanná válás megelőzéséről, a már hajléktalanná váltak gondozásáról és életkörülményeik javításáról, illetve a „kivezetésről”, így a hajléktalanügyi szakma letett a kormány asztalára egy csomagot arról, hogy milyen lépéseket kellene megtenni a hajléktalanok ellátása területén, ennek része a hajléktalanságból kivezetésre tett javaslatcsomag is.

Ennek része az az uniós program, amiben 1,7 milliárd forintból segítik a hajléktalanok lakhatását például támogatott albérletekkel, amik mellett van szociális segítség is, hogy vissza tudják vezetni őket ahhoz az életvitelhez, amitől eltávolodtak.

A másik eszköz a hajléktalanságból kivezető utak erősítésére az, hogy lehetővé teszik, hogy a hajléktalanellátó helyek ún. külső férőhelyeket is létrehozzanak, ahol a hajléktalanok egyedül vagy társsal élhetnek.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a lakhatás és a foglalkoztatás összefügg, ezért nagyon fontos, hogy a Belügyminisztériumnak van külön hajléktalanfoglalkoztatási alprogramja, amivel sokan nyernek munkát, a jövedelemből pedig meg tudják fizetni az alapvető lakhatási költségeket.

Az MTI szerint Nyitrai Imre beszélt arról is, a számok azt mutatják, viszonylag stabil a „folyamatosan utcán élni kívánók” száma. Pedig szerinte ma Magyarországon nem kellene az utcán élni, hiszen Magyarország képes az ellátórendszerét fenntartani, és képes mindenki lakhatását biztosítani,

így azok élnek az utcán, akik ott akarnak élni.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.