Letartóztatták a tekintete miatt 30 éve világhírűvé vált afgán lányt Pakisztánban

külföld
2016 október 26., 15:14
comments 84

Sharbat Guláé a világ egyik legismertebb tekintete, 1984-ben készült portréját a fél világ ismeri:

Gula élete viszont nem annyira alakult jól: most arról szólnak a hírek, hogy a nőt őrizetbe vették Pakisztánban, mivel hamis papírokkal tartózkodott az országban.

A határ közelében ugyanis sok afgán él a pakisztáni oldalon, többségük illegálisan, táborokban. Itt élt Gula is, csak pár kilométerre attól a tábortól, ahol a híres Nationa Geographic-címlapfotó készült vele. A nő állítólag három hamis dokumentumot szerzett be, egyet magának, kettőt fiainak, ezért tartóztatták le.

Ha elítélik, akár 14 évet is kaphat. Pakisztánban a becslések szerint 2,5 millió afgán menekült élhet, legtöbben legális papírok nélkül.

Gula a bíróságon (AFP)
photo_camera Gula a bíróságon (AFP)

Gula 12 éves volt 1984-ben, amikor Steve McCurry lefotózta a Nasir Bagh menekülttáborban. (McCurry nevéhez köthető amúgy a közelmúlt legnagyobb fotósbotránya).

Családjával együtt a szovjet megszállás elől menekült el, és Gula fényképe is sokat segített abban, hogy a világ ráeszméljen az otthonukból elmenekülésre kényszerülő afgánok helyzetére.

Nyolc évvel később, anélkül, hogy tudna róla, hogy arca világhírű, Gula visszatért Afganisztánban, hogy újrakezdje ott életét. Közben amúgy McCurry évről évre visszajárt a régióba, és munkái közben kereste a lányt. Végül 2002-ben találta meg egy afgán faluban. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.