"Retek, proletár demagógia! Minden középosztálybeli tudna helikopterezni" - mondja a Békemenet szervezője

2016 október 26., szerda 13:25
490

Váratlan helyről érkezett a Fidesz-világ legerősebb Marie Antoinette-pillanatainak egyike. Nem valamelyik pufimellényes tenderarisztokrata, de nem is egy újgenerációs médiamogul, hanem egy régi motoros, a Demokrata-főszerkesztő, Békemenet-szervező Bencsik András dobta be ezt Rogán-ügyben:

"Van egy gazdag ember Kelet-Magyarországon, akinek borzasztó fontos, hogy a gyermeke esküvőjén jelen legyen minél több celeb, sőt egy miniszter is, ezért az utóbbiért helikoptert küld. Most mi az isten ebben akkora sztori?!

Miért kell ezt a retek, proletár demagógiát nyomni a Népszabadságban? Félmillió forint egy ilyen helikopter-bérlés, minden középosztálybéli ember ki tudná fizetni, ráadásul Rogánnak ingyen volt."

Bencsik András, a Demokrata fõszerkesztõje érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány kötcsei rendezvényére 2015.szeptember 5-én.
MTI Fotó: Varga György

Bencsik András, aki tavaly még maga is szóvá tette a párt körül megsokasodott lehetetlenül szűk zakókat, mostanra erre a véleményre jutott (ugyanabban az interjúban, ahol arról beszél, Habony Árpád gyógyította meg a nemzet lelkét a korona áthelyezésével a parlamentbe).

Néhány adat arról, hogy "minden középosztálybeli ember" dönthetne úgy, hogy félmillió forintot egy helikopterútra fordít.  

Nagy viták vannak arról a szociológiában, hogy mi számít magyar középosztálynak. Ezt most nem akarjuk eldönteni, ezért vegyük mondjuk a magyar jövedelem eloszlás 5. decilisét. Itt vannak azok a háztartások, akik a magyar jövedelemeloszlás közepénél helyezkednek el. A KSH adatai szerint egy ide tartozó háztartás egy tagjára évente 906 ezer forint nettó jövedelem jutott - vagyis havonta 75 ezer. (Ez nem azt jelenti, hogy átlagosan ennyit keresnek az átlagmagyarok, hanem hogy egy átlagos háztartás összes bevételéből átlagosan ennyi, azaz 75 ezer forint jut egy tagra.)

Ha Középék minden hónapban rendesen félreraknak egy nagy helikopterezésre, az havi 41 ezer forintot jelenet. Ahogy látjuk, ennyit tényleg félre tudnak tenni,

és még marad is megélhetésre (rezsire, élelmiszerre, dolgokra, amik nem helikopterrel kapcsolatosak) havi 34 ezer forint.

A háztartásban rá jutó jövedelem alapján, KSH

Ha pedig egyben nézzük az éves jövedelmet,

a félmillió forint mellett az egész évre marad még bőséges 406 ezer 551 forint.

Forintban kifejezve. Forrás: KSH

(A segítségért köszönet Kasnyik Mártonnak.)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt