A török hadsereg ostrom alá veszi a ISIS szíriai fővárosát

Recep Tayyip Erdogan csütörtökön jelentette be, hogy a török hadsereg megtámadja az Iszlám Állam szíriai központját, Rakkát is. A török elnök azt mondta, Barack Obama amerikai elnökkel már szerdán lebeszélték telefonon, hogy a török műveletek először az Iszlám Állam kezén lévő al-Báb városát, majd az amerikai támogatású, kurd erők vezette Szíriai Demokratikus Erők (FDS) által felszabadított és ellenőrzött Manbídzsot, végül pedig magát az Iszlám Állam fellegvárát, Rakkát veszik célba.

Recep Tayyip Erdogan a török különleges erőknél- Fotó: AFP/Yasin Bulbul

A Reuters az amerikai hadsereg egyik parancsnokára hivatkozva azt írta, hogy Rakka körülzárásában a YPG nevű kurd szervezet egységei is részt fognak majd venni. Csakhogy Törökország korábban keményen bírálta az amerikaiakat, amikért azok támogatták az Iszlám Állam ellen harcoló, kurd YPG-t, akiket Ankara ugyanúgy terroristának tekint.

A YPG egyik tankja Rakka közelében - Fotó: AFP/Jacob Simkin/NurPhoto

Kedden Fikri Isik, a török védelmi miniszter az állami TRT-nek elmondta, korábban arra kérték az Egyesült Államokat, ne engedjék meg a kurdoknak, hogy belépjenek Rakkába. (Reuters/MTI)