Az oroszok és a szír kormányerők is tagadják, hogy lebombáztak volna egy tanulókkal teli iskolát

külföld
2016 október 27., 19:20
comments 96

Még szerdán intéztek légitámadást az Ídlib tartománybeli Hassz falu iskolája ellen Szíriában. A bombatámadásban 20 diák és 6 tanár vesztette életét.

A háborús bűncselekményért

eddig senki sem vállalta a felelősséget. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint a szír kormányerők, vagy orosz gépek támadtak. Ezt a véleményt osztja Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter is:

"Ki a felelős? Biztosan nem a szíriai ellenzék, hiszen repülőgépek kellenek a bombázáshoz. Vagy a szíriaiak - Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje - , vagy az oroszok voltak."

Abdulganhi Arian / Anadolu Agency
photo_camera Abdulganhi Arian / Anadolu Agency

A fehér ház szóvivője, Josh Earnest is hasonlóan nyilatkozott:

"Nem tudjuk még, hogy az Aszad-rezsim, vagy az oroszok voltak-e a légi támadás végrehajtói, de azt igen, hogy egyikük a felelős."

Ban Ki Mun ENSZ főtitkár azonnali és független vizsgálatot sürgetett, ami szerinte ha szándékos volt, akár háborús bűncselekménynek is minősülhet

Az orosz külügy tagadja, hogy bármi köze lenne az iskola elleni támadáshoz. Maria Zaharova szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy

"Moszkvának nincs köze a több mint 20 tanuló halálával járó iskola elleni támadáshoz a szíriai Idlíb tartományban, Oroszország arra szólítja fel a nemzetközi intézményeket, hogy haladéktalanul vizsgálják ki az incidenst."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.