Rogán amiatt magyarázkodhatott, hogy nem mondott igazat. Erre a következő kérdésnél mit csinált? Nem mondott igazat!

Tbg
politika
2016 október 27., 13:54
comments 220
  • Nem mondott igazat a helikopterezésről, lebukott, és hetekkel később is emiatt magyarázkodhatott Rogán Antal.
  • Az újságírók addig szembesítették a hazugságával, amíg Rogán végül csak egyetlen mondatot tudott ismételgetni.
  • Amikor ezen túlléptek, megkérdezték Ghaith Pharaonról.
  • És nem mondott igazat.

A propagandaminiszter ma arról tartott sajtótájékoztatót, hogy nem megy el arra a perre, amit ő maga indított Juhász Péter, az Együtt politikusa ellen, aki bűnözőnek nevezte, mert szerinte kapcsolata volt Portik Tamással, aki maffiózó, üzletelt vele, aki pedig bűnözőkkel üzletel, az maga is bűnöző.

Rogán Antalt a sajtótájékoztatón több másik témában is kérdezték, így többen szembesítették azzal is, hogy korábban az október eleji helikopterezése ügyében hazudott a Népszabadság újságírójának, aztán az ezzel kapcsolatos további kérdésekre nem adott egyértelmű választ. Azt válaszolta, hogy nem tartja hibának, ha nem mond igazat egy újságírónak, legalábbis akkor biztos nem, ha még aznap mond mást is.

link Forrás

Tanult-e Rogán az esetből?*

Néhány perccel később a minisztert az FBI és az Interpol által körözött Ghaith Pharaon szaúd-arábiai bankárról is megkérdeztük. Nemrég derült ki ugyanis, hogy a korábban drogbárókkal, terroristákkal és a CIA-vel összefüggésbe hozott bankjáról ismert Pharaon 25 év rejtőzködés után Seregélyesen bukkant fel, és a cége megvette az Orbán Viktor házával szemben lévő ingatlant.

Orbánt erről a Parlamentben is kérdezték, ahol azt mondta, hogy Jordánia budapesti képviseletének díszvacsoráján ott volt ő is és „Pharaon professzor” is díszvendégként. Megismételte, amit fél éve is elmondott, hogy a magyar hatóságok megvizsgálták Pharaon magyarországi tevékenységét, és nem találtak benne nemzetbiztonsági kockázatot. Orbán szerint Pharaon körül egy amerikai titkosszolgálati játszma zajlik, hiszen a beutazásával kapcsolatban egyetlen schengeni ország sem emelt kifogást, pedig a vízuma minden tagállam számára látható volt, és kérdés, hogy ha Pharaont keresi az FBI, akkor hogyan maradhatott 24 éven át szabadlábon, miközben többször megfordult Európában is – mondta Orbán.

Ghaith Pharaon sejk 1977-ben (Fotó: Mike Stephens / Central Press / Getty Images)
photo_camera Ghaith Pharaon sejk 1977-ben (Fotó: Mike Stephens / Central Press / Getty Images)

A sajtótájékoztatón azt kérdeztük Rogántól, hogy Pharaonnak van-e letelepedési kötvénye, és hogy a magyar állam tudja-e, hogy az FBI körözi ezt az embert. Rogán azt felelte, hogy Pharaon sosem vett, és nem is igényelt letelepedési kötvényt, hanem úgy került ide, hogy vízumot kért, 5 uniós ország megvizsgálta a kérelmét, és mivel nem emeltek kifogást, megkapta. Rogán is azt mondta, hogy az FBI körözése egy amerikai titkosszolgálati játszma része.

„Mert érdekes módon, ha jól láttam, akkor 1992 óta hol körözik, hol nem, de ezalatt a 24 év alatt érdekes módon szabadon utazhat Európában, szabadon utazhat a Közel-Kelet legtöbb államában, és az Amerikai Egyesült Államok, amelyik a körözést kiadta, még soha semmilyen érdemi lépést nem foganatosított annak érdekében, hogy az illetőt tartóztassák le, vagy fogják el. Hozzánk sem érkezett ilyen kérés.”

link Forrás

Csakhogy Rogán állításának – miszerint Pharaont „1992 óta hol körözik, hol nem” – ellentmond Eric Watnik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének sajtó- és kulturális tanácsnoka, aki azt közölte, hogy Pharaon ellen 1991. november 15-én emelt vádat az amerikai szövetségi bíróság Washington, D. C.-i bírósága, az elfogatási parancsot [No. 91CR655-7 (JHG)] is aznap adta ki Alan Kay magiszter bíró, és

„ez az elfogatóparancs még mindig érvényben van”.

Az azóta eltelt időben csak bővítették a vádiratot, ami alapján most már legfeljebb 30 év börtönbüntetésre, pénzbírságra és kártalanításra ítélhetik. Watnik azt is írta, hogy „a még mindig érvényes elfogatóparancson túl Pharaon úr ellen az Interpol A355/8-1992 számon Red Notice-t (kb. vörös riasztást) is kiadott”, Magyarország pedig tagja az Interpolnak, és kiadatási egyezményt kötött az USA-val.

Márpedig az Interpol Red Notice-ében külön is kiemelik, hogy „ha [Pharaont] olyan országban találják meg, ahonnan kiadható, tartóztassák le”, és az Interpol körözésében is ezt tanácsolják, de Watnik is külön említette, hogy ha valakinek értesülései vannak Pharaon hollétéről, annak azonnal tájékoztatnia kéne az illetékes hatóságokat, illetve az Interpol washingtoni irodáját és főtitkárságát.

Tehát Pharaont valójában 1991. november 15. óta folyamatosan körözik, és Magyarországnak a férfit az Interpol-körözés alapján külön kérés nélkül is le kellett volna tartóztatnia, és ki kellett volna adnia az Egyesült Államoknak.

*Nem

Ez pedig azt jelenti, hogy miután Rogánt szembesítették azzal, hogy nem mondott igazat, néhány percen belül újból nem mondott igazat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.