Földig romboltak egy műemlék épületet a Belváros szívében

2016 október 28., péntek 10:19
115

Markolókkal megsemmisítették a főváros V. kerületében, a Dorottya utca 8. szám alatti 101 éves épületet. Előbb a hátsó részét, most a homlokzatát is.

Annak ellenére rombolták le a Világörökségi területen lévő házat a napokban, hogy az kötelezően megtartandó épület besorolású volt. Vagyis nem csak a homlokzatát, de az egészet meg kellett volna őrizni - írja az Urbanista.

A szürke, megkopott, díszeit vesztett épület tűnt el. A korábbi tervek arról szóltak, hogy visszaállítják eredeti állapotába.

A Dorottya utcai épületet Medgyaszay István tervezte. Elég méltatlan állapotban volt, hiányoztak róla a homlokzatdíszek, erkélyek, de ezek visszaállítását tervezték.

Az épület közelmúltja kalandos, és még Gíró-Szász András is felbukkan benne.

Az ingatlant egy csereüzletben 2009-ben szerezte meg a belvárosi önkormányzat, illetve annak egyik saját tulajdonú vállalkozása, a Belváros-Lipótvárosi Ingatlanfejlesztési és Vagyonkezelő Zrt. (Zrt.).

Alig egy évvel később, Rogán Antal polgármester előterjesztésére a Zrt-t ingatlanvagyona 25 százalékos leértékelésével eladták egy felderíthetetlen tulajdonosi hátterű luxemburgi cégnek, a Praefinium SICAV-FIS CEE Opportunity Fundnak. Az új tulajdonos Serfőző Pétert, Giró-Szász András volt kormányszóvivő, kommunikációs államtitkár sógorát nevezte ki vezérigazgatónak.

A Zrt. egészen baráti áron jutott az ingatlanokhoz, a 3200 négyzetméteres Dorottya utcai házért például 582 millió, vagyis négyzetméterenként 182 ezer forintot fizettek.

A Zrt. 2012 áprilisában újra gazdát cserélt, a luxemburgi cég eladta az ekkor egy Seychelle-szigetekre bejegyzett offshore-cég, a Detris International tulajdonában lévő Hausop Kft-nek. Az új tulajdonos megbízhatott Serfőzőben, aki a Zrt. vezérigazgatója maradhatott.

A Hausop bizalma azután sem ingott meg Serfőzőben, hogy új tulajdonoshoz került: a Seychelle-szigeteki offshore-cégtől 2013-ban öt új tulajdonos vette meg a Hausopot, ami így visszakerült alapításkori tulajdonosaihoz, a Lovas testvérekhez, Tamáshoz és Péterhez.

Így végül minden összeért:

Serfőző és Giró-Szász mellett a Lovas testvérek a tulajdonosai a Dorottya 8 Hotel Kft.-nek is.

Az épületet szállodává alakították volna át, az eredeti állapot visszaállításával, szobrokkal, erkéllyel. A földszinten a nagyközönség számára is látogatható kiállítást rendeztek volna be Medgyaszay munkásságából. Most inkább földig rombolták az épületet. Az épülő szálloda tervei itt láthatóak.

Az Urbanista kereste a kerületet, hogyan rombolhattak világörökségi területen egy védett épületet, de nem kapott választ a kérdésre.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt