Külön 56-os megemlékezést szerveztek Amerikában, hogy ne kelljen az Orbán-kormánnyal ünnepelni

POLITIKA
2016 október 28., 6:31
comments 188

Volt ugyan hivatalos, a magyar nagykövetség által szervezett gálavacsora is Washingtonban (amiről egy erős galériát itt lehet végigpörgetni), de a Magyarországgal foglalkozó amerikai döntéshozók és véleményformálók nagy része mégsem ezen, hanem egy alternatív rendezvényen emlékezett meg 1956-ról.

A Népszabadság újságírói a Facebookon írták meg, hogy erős diplomáciai jelzést kapott Amerikában az Orbán-kormány azzal, hogy az amerikai külügyminisztérium velünk foglalkozó munkatársai távol maradtak a hivatalos ünnepségtől.

Az amerikai külügyminisztérium ki is szivárogtatta a Politico egyik külsős szerzőjének, hogy Victoria Nuland külügyi államtitkár és ma már a külügy segélyezési hivatalában, a USAID-ben dolgozó Melia azért nem mennek el a követségi fogadásra, mert nem akarják, hogy ezt a magyar kormány úgy „adja el” később, hogy támogatják politikáját.  

Ezért inkább arra a rendezvényre mentek el, amit Charles Gati, a Johns Hopkins egyetem professzora, Thomas Melia, a külügyminisztérium egykori helyettes államtitkára és Simonyi András, hazánk egykori washingtoni nagykövete szervezett. A cééjuk az volt, hogy ellensúlyozzák a magyar kormány egyoldalú, a történelmet elferdítő 56-os megemlékezéseit. A szervezők szerint ugyanis a magyar kormány úgy állítja be a forradalmat, mintha az Orbán Viktor populista, büszkén vállaltan illiberális, nyugat-ellenes kormányának előzménye lett volna. Charles Gati szerint ezzel szemben az az igazság, hogy az 56-os forradalmárok a szovjet uralom ellen harcoltak, de egyben a politikai és gazdasági pluralizmusért is, és azért, hogy Magyarország (ismét) Európához tartozzon.

Az eseményen részt vett Victoria Nuland mellett Hoyt Yee és Rob Berschinski helyettes külügyi államtitkár, a külpolitikai elemző Zbigniew Brzezinski, a forradalom után kivégzett Maléter Pál fia, Pal Maleter Jr., Andre Goodfriend, a budapesti követség egykori ügyvivője, Jackson Diehl, a Washigton Post véleményrovatának helyettes szerkesztője és Carl Gershman, a demokráciák fejlődését támogató National Endowment for Democracy elnöke, Sushma Palmer (Mark Palmer egykori budapesti amerikai nagykövet özvegye).

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt