Külön 56-os megemlékezést szerveztek Amerikában, hogy ne kelljen az Orbán-kormánnyal ünnepelni

2016 október 28., péntek 6:31
191

Volt ugyan hivatalos, a magyar nagykövetség által szervezett gálavacsora is Washingtonban (amiről egy erős galériát itt lehet végigpörgetni), de a Magyarországgal foglalkozó amerikai döntéshozók és véleményformálók nagy része mégsem ezen, hanem egy alternatív rendezvényen emlékezett meg 1956-ról.

A Népszabadság újságírói a Facebookon írták meg, hogy erős diplomáciai jelzést kapott Amerikában az Orbán-kormány azzal, hogy az amerikai külügyminisztérium velünk foglalkozó munkatársai távol maradtak a hivatalos ünnepségtől.

Az amerikai külügyminisztérium ki is szivárogtatta a Politico egyik külsős szerzőjének, hogy Victoria Nuland külügyi államtitkár és ma már a külügy segélyezési hivatalában, a USAID-ben dolgozó Melia azért nem mennek el a követségi fogadásra, mert nem akarják, hogy ezt a magyar kormány úgy „adja el” később, hogy támogatják politikáját.  

Ezért inkább arra a rendezvényre mentek el, amit Charles Gati, a Johns Hopkins egyetem professzora, Thomas Melia, a külügyminisztérium egykori helyettes államtitkára és Simonyi András, hazánk egykori washingtoni nagykövete szervezett. A cééjuk az volt, hogy ellensúlyozzák a magyar kormány egyoldalú, a történelmet elferdítő 56-os megemlékezéseit. A szervezők szerint ugyanis a magyar kormány úgy állítja be a forradalmat, mintha az Orbán Viktor populista, büszkén vállaltan illiberális, nyugat-ellenes kormányának előzménye lett volna. Charles Gati szerint ezzel szemben az az igazság, hogy az 56-os forradalmárok a szovjet uralom ellen harcoltak, de egyben a politikai és gazdasági pluralizmusért is, és azért, hogy Magyarország (ismét) Európához tartozzon.

Az eseményen részt vett Victoria Nuland mellett Hoyt Yee és Rob Berschinski helyettes külügyi államtitkár, a külpolitikai elemző Zbigniew Brzezinski, a forradalom után kivégzett Maléter Pál fia, Pal Maleter Jr., Andre Goodfriend, a budapesti követség egykori ügyvivője, Jackson Diehl, a Washigton Post véleményrovatának helyettes szerkesztője és Carl Gershman, a demokráciák fejlődését támogató National Endowment for Democracy elnöke, Sushma Palmer (Mark Palmer egykori budapesti amerikai nagykövet özvegye).

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt