Távollétükben ítéltek életfogytiglanra három szovjet belügyi katonát Litvániában

Az OMON nevű szovjet különleges rendőri egység három tagját találta bűnösnek hét litván civil megölésében egy vilniusi bíróság. Az ítélet szerint Alekszandr Laktyionov, Cseszlav Mlinyik és Alekszandr Rizsov voltak felelősek az 1991 júliusi gyilkosságokért a litván-belarusz határon fekvő Medininkaiban.

25 éve Litvánia a függetlenségéért harcolt, amit 1991. március 11-én kiáltottak ki. A függetlenség kikiáltása után a litván állam elkezdte felállítani határállomásait, ám ezek ellen a szovjet pártvezetés az OMON alakulatait vetette be. Így történt Medininkaiban is, ahol július 31-én, hajnal négy körül ütöttek rajta az omonosok a vámosokon és a védelmükre rendelt rendőrökön - akiknél utólag nem találtak fegyvert, se arra utaló nyomot, hogy viszonozták volna a tüzet.

A hason fekvő áldozatokat a nyomok alapján közvetlen közelről lőtték agyon.

Ez alapján úgy tűnik, hogy az omonosok lefegyverezték és elfogták a litván vámosokat és rendőröket, majd szimplán kivégezték őket.

A most elítélt orosz omonosokat távollétükben ítélték életfogytiglani börtönre, mert Oroszország nem hajlandó együttműködni az eljárásban, sem kiadni a bűnösöket. (Via MTI)