Ivott, nőzött, még rendőrnek is kiadta magát, mégis szabadon mászkálhatott az NSA központjában

külföld
2016 október 29., 20:41
comments 54
AZ NSA főhadiszállása Marylandben.
photo_camera AZ NSA főhadiszállása Marylandben. The Intercept

Totális csőd, így lehetne jellemezni az NSA kísérletét saját titkai megőrzésére annak fényében, hogy az immár kémkedéssel is gyanúsított Harold T. Martin két évtizeden át rendre átment a biztonsági átvilágításokon, még azután is, hogy Bradley Maning és Edward Snowden adatlopásai után elméletileg szigorítottak rajtuk.

A New York Times friss cikke alapján Martinnak egyszerűen nem szabadott volna hozzáférést kapnia az államtitkokhoz, mert élettörténete alapján alkalmatlan volt erre. Az elmúl húsz évét alkoholproblémák, két válás, ittas vezetés miatti letartóztatás mellett még egy színes epizód is tarkítja, amiben egy közlekedési vitában rendőrnek adta ki magát.

De tartozott az adóhivatalnak és vádolták zaklatással is. Ezek az incidensek külön-külön is okot adtak volna a bukásra az átvilágításon, nemhogy együttesen. Martin viszont még idei letartóztatásakor is az NSA alkalmazásában állt, külsős szerődéssel. Letartóztatásakor ezerszámra kerültek elő a titkosított iratok házából, garázsából, de még autója csomagratójából is - köztük kémszoftverek leírásai is, bár az a mai napig nem egyértelmű, hogy ezek ugyanazok a kémszoftverek-e, amik idén nyáron felbukkantak az interneten is.

A felismerés most alapos köldöknézésre kényszerítette az amerikai nemzetbiztonsági hierarchia csúcsán állókat, mert ők úgy hitték, elméletben lehetetlen már dokumentumokat letölteni és kilopni az NSA központjából, mert 2010, a Maning-incidens, illetve 2013, Snowden nagy adatlopása óta elvben mindent megtettek ennek megakadályozásáért. Egyben át kell tekinteniük az átvilágítás gyakorlatát is - különös tekintettel arra, hogy négymillió amerikainak van hozzáférése titkosított, köztük 1,3 milliónak szigorúan titkosított információkhoz is. Az utóbbi 1,3 millióból ráadásul 400 ezren nem is kormányalkalmazottak, hanem Harold Martinhoz hasonló külsős alválalkozók. (Via The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.