Megszünteti a kormány az ügyvédi sikerdíjat

Az Igazságügyi Minisztérium bemutatta az új ügyvédi törvényt tervezetét, ami alapján a jogtanácsosoknak is kötelező lenne a kamarai tagság, vagyis csak az láthat majd el bíróság előtti képviseletet, illetve jegyezhet ellen okiratokat, aki belép. Az ügyvédeknek és a jogtanácsosoknak ugyanúgy kötelező lesz időszakonként továbbképzésen bizonyos számú kreditpontot megszerezniük, ha továbbra is praktizálni akarnak.

Megszüntetnék az ügyvédi sikerdíjat.A gyakorlatban ez annyit jelentene, hogy tisztán sikerdíjas szerződést nem lehetne kötni, de az új szabályok szerint is megszabhatnak egy olyan díjazást, amiről úgy gondolják, hogy arányos az elvégzett munkával. De lesz egy „minimális rezsióradíj”, amit vagy a kamara, vagy a minisztérium határozna meg.

Trócsányi László igazságügyi miniszter struccos nyakkendője.

Az ügyvédek tevékenységi köre kibővül. Elláthatnak bizalmi vagyonkezelői, társasházi közös képviselői és biztosítási tanácsadói tevékenységet is. Ehhez azonban a szükséges speciális szakmai követelményeknek is meg kell felelniük. Az alapelvek kitérnek a megbízók védelmére is, ezért a kamarának komplex, önkéntes minőségbiztosítási rendszert kell kidolgoznia.

A kötelező felelősségbiztosítás összegét a jelenlegi 8 millió forintról 20 vagy 30 millió forintra emelnék több lépcsőben.

A minisztérium november 23-áig várja az észrevételeket javaslathoz. Az új szabályokat 2018. január 1-jétől vezetnék be. (Népszava)