Aszad: 2021-ig maradok

2016 november 2., szerda 6:38
96
AFP PHOTO / HO / THE OFFICIAL FACEBOOK PAGE OF THE SYRIAN PRESIDENCY Fotó: HO

Amerikai és brit újságírókkal és elemzőkkel találkozott Damaszkuszban Bassár el-Aszad szíriai elnök, "megnyugtatva" mindenkit, hogy nem tervez változásokat a politikájában, a polgárháború zavartalanul folyhat tovább az országban.

A New York Times újságírója szerint az elnök végtelenül barátságosan és magabiztosan nyilatkozott a tudósítóknak, semmi megbánást nem tanúsított, és egyáltalán nem tervezi visszavonulását, 2021-ig mindenképpen hatalomban maradna.

Hidegvérrel utasított vissza minden olyan feltételezést, amely szerint neki felelőssége lenne a Szíriában kialakult háborús konfliktus miatt, mert az Iszlám Állam, a lázadó csoportok és az Egyesült Államok kelti a folyamatos feszültséget. Nem tervez változtatni politikáján egészen addig, amíg meg nem nyeri a háborút a felkelőkkel szemben.

A beszélgetés csúcspontja az lehetett, amikor Aszad megmagyarázta, miért képtelenség, hogy ő szíriai elnökként saját országa civil lakossága elleni indít légi támadásokat, és börtönöz be ezreket azért, mert ellenállnak hatalmának. Miután erről kérdezték, azt válaszolta, hogy ha ez öt és fél évvel a polgárháború kirobbanása után is igaz, akkor miért támogatja még a többség, és hogy lehet még mindig hatalomban? (New York Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt