Most egy 11 éve lezárt Bill Clinton-ügy nyomozati aktáját hozta nyilvánosságra az FBI

külföld
2016 november 02., 14:21
comments 458
Hillary és Bill Clinton februárban Las Vegas-ban. Fotó: Justin Sullivan/Getty Images/AFP
photo_camera Hillary és Bill Clinton februárban Las Vegas-ban. Fotó: Justin Sullivan/Getty Images/AFP

Egy héttel az amerikai elnökválasztás előtt újra váratlant húzott az FBI: nyilvánosságra hozták azt a nyomozati jelentést, ami Bill Clinton egyik utolsó elnöki intézkedéseinek körülményeit vizsgálta. Az akkori amerikai elnök 2001-ben egyik utolsó intézkedésével kegyelmet adott Marc Rich adócsalás miatt elítélt, egyébként három évvel ezelőtt elhunyt bankárnak.

Rich a kegyelem megadása idején már két évtizede bujkált külföldön, az ítélet után viszont hazatérhetett. Az ügyben 2002-ben indult és 2005-ig tartott nyomozás, miután többen azzal vádolták Clintont, hogy csak azért adott kegyelmet Richnek, mert ő még olajmágnásként nagy összegekkel támogatott a Demokrata Párthoz kötődő, Clinton-közeli szervezeteket. Vádat nem emeltek az ügyben, a nyomozást megszüntették. Rich Svájcban élt, és ott is halt meg 2013-ban.

A 129 oldalas dokumentum nyilvánosságra hozatala tovább borzolja a demokrata kedélyeket; a párt környékén sokan azt kalkulálják, hogy James Comey vezérigazgatót politikai motivációk vezérlik.

A demokrata összeesküvés-elméleteket csak erősíti, hogy az aktákat egy közérdekű adatigénylésre válaszul hétfőn hozták nyilvánosságra, ám akkor még nem kavart vihart, egészen addig, míg nem másnap az iroda kirakta a dokumentációt egy egy éve gyakorlatilag teljesen használaton kívüli Twitter-oldalra. Ezek után kezdett futótűzként terjedni a hír.

Az FBI még pénteken jelentette be, hogy újraindítja a nyomozást Hillary Clinton levelezése ügyében, olyan levelek miatt, amiknek "lehettek közük Clinton magánszerveréhez". Erre vonatkozó bizonyíték egyelőre nem került elő.

Rich volt felesége, Denise Eisenberg Rich fontos politikai donor volt a Demokrata Párt mellett - támogatta a William J. Clinton elnöki-, és a Clinton-alapítványt is, állapítja meg a most nyilvánosságra került jelentés egyik irata. Az előzetes nyomozás ennek alapján indult meg, és abban fiatal ügyészként történetesen részt vett James Comey is. (Yahoo / AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.