Orosz eredetű, tárhelyes piramisjáték terjed Magyarországon

gazdaság
2016 november 2., 10:49
comments 116

Évi 250 százalékos hozamot ígér egy valószínűleg orosz alapítású, valószínűleg pilótajáték, a Kairos, írja az Index.

A termék elvileg egy tárhelyszolgáltatás, aki be akar kapcsolódni, az vehet egy egy 35-760 ezer forintos alapcsomagot, hogy állítólagosan tárhelyet szolgáltasson, amiért cserébe őrült magas, évi 250 százaléknak megfelelő napi hozamot kap. Valójában egy programot kell telepíteni, ami nem csinál semmit, legfeljebb ellenőrzi, hogy a felhasználó gépe rajta van-e az interneten, de tárhelyet biztosan nem szolgáltat. Minek is, ha egyszer tele van az internet ingyenes tárhelyszolgáltatókkal, ennek megfelelően a drága tárhelyszolgáltatást nyújtó Kairosnak nincsenek is ügyfelei.

Ebből viszonylag egyértelműen látszik, hogy itt egy sima, nemzetközi pilótajátékról van szó, tehát valószínűleg az új belépők befizetéseiből fizetik a tagok hozamait.

Itt van a Kairos nevében Magyarországon tevékeny veterán MLM-ügynök, Nyisztor Vilmos, amint a hálózat elleni támadásokról beszél. Nyisztor azt tanácsolja a tagoknak, hogy „ne dőljenek be az álomrablóknak”, tehát azoknak, akik pilótajátéknak nevezik a pilótajátékot. (Azóta már reagált a mai Index cikkre is.)

A cég eredetileg orosz lehet – első videóik például orosz nyelvűek –, de a fedőcégek címei és vezetői alapján nem pontosan beazonosítható: székhelyszolgáltatóknál vannak a székhelyek és strómangyanús emberek a képviselők. A cég vezetői igen összefüggéstelenül beszélnek.

Több országban, így Litvániában, Észtországban, Szlovákiában és Törökországban is indult már vizsgálat a céggel szemben. A tárhelyes szolgáltatós trükk miatt a legtöbb helyen nem rögtön a pénzügyi felügyelet elé kerül a cég, hanem egy kevésbé szigorú kereskedelmi kamara elé. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt