Megtört egy 108 éves átok, jó reggelt!

2016 november 3., csütörtök 4:14
Ben Zorbis (szemből) és Anthony Rizzo (#44) ünneplik a vezetés megszerzését az első inningben. Zorbis a képen nem látható Addison Russel duplája után szerzett pontot. De messze volt még ekkor a vége! Fotó: Jamie Squire/Getty Images Fotó: Jamie Squire

Drámai meccsen, idegenben, a hosszabbításban szerezte meg 108 év kihagyás után az amerikai baseball-liga bajnoki címét a Chicago Cubs. Minden elismerést megérdemelnek, a négy győzelemig tartó párharcot 3:1-es hátrányból fordítva nyerték meg Clevelandben.

De micsoda meccsen! Ha élőben néztem volna - amit még baseball-rajongóként is ritkán teszek, mert a francnak van szabad négy órája a magyar hajnalban ilyen hülyeségekre -, már az első inning tetején se adtam volna egy fabatkát se a Cleveland győzelméért. A Cubs egyből vezetést szerzett. Nem akarnék túlzottan beleásni a baseball-stratégia feneketlen mélységeibe, legyen elég most annyi, hogy a Cleveland idén jellemzően small ballt játszott, vagyis

domináns adogatójátékkal uralta a meccseket, miközben igyekezett még gyorsan a meccs elején összekaparni egy pár pontot, hogy aztán a vezetésre ráülve kiadogassa az ellenfelet.

A fordítás, a nagy feltámadások nem voltak benne a forgatókönyvben. Márpedig ezen a döntő, utolsó meccsen a Cubs azonnal vezetést szerzett, majd egyből két ponttal felelt a clevelandi egyenlítésre. Az ötödik inningben, a meccs felénél már 5:1 is volt az előny, a hatodik tetején még mindig 6:3-ra vezettek. És ez így maradt az utolsó előtti, a 8. inning aljáig, amikor a Cleveland olyat tett, amit ebben a szezonban csak elvétve:

kiegyenlítette hárompontos hátrányát!

És ekkor eleredt az eső, ami a baseballban kötelezően szünetet jelent (a vizes labda és a fű teljesen irreálissá tenné a játékot). A szünet után a 9. utolsó inning már azt a játékot hozta, amit előzetesen várni lehetett, stabil 0:0-át, így jöhetett a hosszabbítás.

Amikor a 10. inning tetején újra rá mertem nézni a play-by-playre, három chicagói futó állt a bázisokon, és még nem volt out. Rosszat sejtettem, és rossz is lett. Ebből az előnyös helyzetből a Cubs végül csak két pontot szerzett, pont annyit, hogy még ne haljon meg a clevelandi remény. De a 10 inning alján már csak zárkózni sikerült, egyenlíteni vagy fordítani nem. A vége

8:7 lett a Cubsnak,

így a két, eszméletlenül hosszú bajnoki cím nélküli sorozatból nem a 68 éves clevelandi szakadt meg, hanem a Cubs már-már komikus, 108 éves szériája.