Slavoj Žižek Donald Trumpra szavazna, mert szerinte Hillary Clinton jelenti az igazi veszélyt

külföld
2016 november 03., 19:59
comments 151

A Channel 4 Facebook-oldalára került fel egy másfél perces villáminterjú a szlovén marxista/lacanista popfilozófussal, aki mindig szeret olyan dolgokat állítani, amire a legkevésbé számítanak tőle az emberek. A felvételen arról beszélt, hogy ha választhatna az amerikai elnökválasztáson, ő bizony Trumpra szavazna.

Mert bár Trumpot is elborzadva nézi, de az igazi veszélyt szerinte Clinton jelenti: azzal az lehetetlen koalícióval, amit felépített maga mögé. Žižek elmondása szerint egyetlen egyszer értett egyet teljesen Trumppal: hogy amikor Bernie Senders végül támogatásáról biztosította Hillary Clintont, az olyan volt, mintha valaki az Occupy Wall Streetből támogatta volna a Lehman Brothers-t.

Trump szerinte felrúgta azt a kimondatlan rendszert, ami minden társadalomban működik, és ami kijelöli, hogyan működik a politika és hogyan érünk el konszenzust. És ha Trump nyerne, akkor mindkét nagy pártnak vissza kéne térnie az alapokhoz, újragondolni ezeket és talán történne valami, mondja a szélsőbalos filozófus.

Ha Trump nyerne, attól még nem válik diktatúrává az Egyesült Államok, nem fogja bevezetni a fasizmust, viszont Žižek abban bízik, hogy ez egy nagy eszmélés pillanata lehet, új politikai folyamatok indulhatnak be.

És persze, tudja, hogy Trump valódi veszélyt is jelent: nemcsak a szélsőjobboldali csoportok megerősödése miatt, hanem mert Trump már korábban jelezte, szélsőjobbosokat nevezhet ki a Legfelsőbb Bíróságba. De ezzel együtt is úgy látja, hogy Hillary Clinton valami veszélyesebbet képvisel: egy hidegháborús harcos, aki kötődik a bankokhoz és közben úgy tesz, mintha progresszív nézeteket vallana.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.