Több száz ukrán bíró nyugdíjaztatta magát vagy mondott fel a kötelező vagyonbevallás miatt

külföld
2016 november 3., 11:22
comments 67

Volodimir Feszenko ismert ukrán politológus, a Penta politikai kutatóközpont vezetője azt mondta az MTI kijevi tudósának, hogy több száz bíró kérte nyugdíjazását vagy mondott fel állásából amiatt, hogy idén bevezették az elektronikus vagyonbevallási kötelezettséget.

A tervek szerint még ősszel a bíróságok reformjaként elkezdődik Ukrajnában a bírák újraminősítése, így megvizsgálják bevételeiket és a vagyonukat is. Sok bíró éppen ettől tartva úgy döntött, hogy inkább visszavonul, csak nehogy ki kelljen töltenie a bevallást.

Az állami korrupció elleni küzdelmet azért tehetik hatékonyabbá az ún. e-bevallások, mert azok a korábbiaktól eltérően nyilvánosak, bárkinek hozzáférhetők, és jelentősen bővebb információkat tartalmaznak a bevallásra kötelezettek vagyonáról. Amíg korábban csak éves bevételüket és az ingatlanjaikat kellett bevallaniuk a választott képviselőknek, illetve a kinevezett köztisztviselőknek, addig most már számot kell adniuk a bankbetétjeikről, a készpénzükről és további értéktárgyaikról, például a tulajdonukban lévő ékszerekről, festményekről is.

A bevallásokból kiderült, hogy rengeteg kormánytag, parlamenti képviselő és magas beosztású tisztségviselő jelentős összeget tart készpénzben, főként dollárban. Emiatt a főügyész közölte, hogy ellenőrzi azokat, akik 100 ezer dollárnál több készpénzt vallottak be – ebbe a szórásba a felesége is beleesik.

Ez egyébként országos jelenség, mivel nagy az ukrán bankokkal szembeni bizalmatlanság: a lakosságnál készpénzben tartott megtakarítások összességében elérik a 10 milliárd dollárt.

Csakhogy ebből a 450 fős parlament képviselői együttesen megközelítőleg félmilliárd dollárt tartanak maguknál készpénzben.

„Más megközelítésben viszont a nagy összegű készpénzek a feketegazdaság jelenlétének a jelei” – mondta a szakértő. Eszerint Ukrajnában jellemzően sokan készpénzben, azaz nem banki átutalással fizetik ki például a beosztottaik bérét, és egyes adatok alapján a feketegazdaság aránya most kb. 50 százalékos Ukrajnában. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt