Tovább feszülhet a politikai harc Madrid és Katalónia között

A spanyol alkotmánybíróság jóváhagyta azokat az új törvényi kereteket, melyek nagyobb fellépési lehetőséget biztosítanak azokkal a közhivatalnokokkal szemben, akik nem engedelmeskednek az alkotmánybíróság rendelkezéseinek.

A törvény ugyan általánosnak tűnhet, de elég egyértelmű, hogy a katalán függetlenségi mozgalom ellen született.

A katalán parlament régóta küzd az elszakadásért és függetlenedésért, terveik szerint a következő ezzel kapcsolatos népszavazást jövőre tartanák majd. De az alkotmánybíróság korábban jelezte már, hogy a regionális parlamentnek valójában nincs felhatalmazása ilyen kérdések kezelésére.

(AFP PHOTO / PAU BARRENA)

A frissen/újramegválasztott spanyol miniszterelnök, Mariano Rajoy közismerten ellenzi a katalán függetlenségi törekvéséket, a pártja által beterjesztett és most a bíróság által is leokézott javaslat pedig ezentúl lehetőséget ad az alkotmánybírósági rendelkezéseknek ellenszegülő közhivatalnokok büntetésére és felfüggesztésére.

Csütörtökön az alkotmánybíróság 8 a háromhoz hagyta jóvá a szabályozást, így a jövőben büntethetőek lesznek a függetlenedni akaró katalán hivatalnokok. Az egyik első felfüggesztett politikus akár a katalán parlament elnöke, Carme Forcadell is lehetne, mivel ellene folyik is már nyomozás ellenszegülés miatt.

Elemzők szerint ugyanakkor a bíróság nem fog Forcadell felfüggesztéséről határozni, vagy legalábbis nem azonnal, mivel az nagyon kiélezhetné a helyzetet a katalán régió és a spanyol kormány között. (Financial Times)