Tudták, hogy Győrkös Istvánnak gépfegyvere lehet, mégsem értesítette a TEK-et a házkutatás előtt a Nemzeti Nyomozó Iroda

2016 november 3., csütörtök 16:27

A hvg.hu tudott meg új részleteket arról, hogyan is zajlott a bőnyi lövöldözés, ami során a szélsőjobbos Győrkös István meggyilkolt egy házkutatásra érkező rendőrt.

A legfontosabb új részlet, hogy a házkutatásról szóló határozatban már szerepelt, hogy gépfegyver is lehetett a házban, így indokolt lett volna a különleges eljárás és a terrorelhárítók bevonása.

Ehhez képest múlt szerdán csak reggel nyolc után értesítették a TEK-et, amikor Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt főnyomozója, Pálvölgyi Péter már súlyos fejsérülést szenvedett. A TEK győri műveleti egységei félóra alatt értek a helyszínre, Győrkös eddigre már elbarikádozta magát a házban.

A lap cikke szerint mivel a házkutatási határozatban szerepelt, hogy gépkarabély is lehet a házban, a vonatkozó kormányrendeletek alapján a TEK-nek kellett volna eleve eljárnia.

A cikk szerint ráadásul a helyszínen is lett volna lehetőség erősítést kérni, mivel az NNI nyomozóit Győrkös elsőre nem akarta beengedni a házba.

Szintén felvetendő kérdés, hogy a fejsérülést szenvedett rendőrt miért csak a TEK emberei hozták ki, félórával később, amikor a helyszínen rajta kívül tartózkodott még három tűzszerész és három nyomozó, illetve további rendőrök is befutottak. A lapnak nyilatkozó szakértő szerint ilyen esetben bevett módszer, hogy fedezeti tűzzel megpróbálják amennyire csak lehet, visszaszorítani a fegyveres bűnözőt, közben pedig a sebesültet kihozni a tűzvonalból.

Hogy ez most miért nem történt meg, arról rendőrségi vizsgálat árulhat majd el többet. (hvg.hu)