A Quaestor-ügy után távozott a külügyből a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár, mára nagykövet lett belőle

POLITIKA
2016 november 04., 06:02
comments 62

"A CETHItalia srl. olasz-magyar kereskedőház a Magyar Kormány exlúzív (sic) olaszországi kereskedőházi partnere. Tulajdonosa, Kohut Balázs rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, aki megbízatása szerint Olaszország és Magyarország diplomáciai és gazdasági kapcsolatainak az erősítésén dolgozik."

Többek között ezt írja magáról honlapján egy milánói vállalkozás. A szöveg azért is érdekes, mert Kohut Balázs 2015 tavaszáig a külügy helyettes államtitkára volt, nagyköveti kinevezését nem verték nagy dobra, a cége pedig látszólag pont az csinálja, amit neki nagykövetként amúgy is kellene.

Gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár a quaestoros időkből

Kohut Balázs 2010-ig a MOME gazdasági főigazgatója volt, ezután került a külügyhöz gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkárként. Valószínűleg a szűkebb szakmai környezetén kívül senki sem ismerte volna a nevét, de 2015 áprilisában lemondott, a Pesti Srácok pedig arról írt, hogy a Quaestor-üggyel összefüggésben kellett távoznia.

A külügy két fronton volt érintett a Quaestor-bukásában.

Egyrészt a minisztérium vállalkozása, a Magyar Nemzeti Kereskedőház 2013-tól 9 milliárd forintot fektette be a csaló brókercégnél, másrészt a külügy Tarsolyéknál tartott az Exim Bank forgalomképtelen részvényeit is, 72 milliárd forint értékben. Ezekről a befektetésekről nyilván döntött valaki, tehát nem tűnt a valóságtól elrugaszkodott dolognak, hogy a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkárnak távoznia kell, miután a Quaestor összedőlt, és a külügy csak nagyon gyanús körülmények között (az MNKH a csőd napján) tudta visszaszerezni a pénzét.

A minisztérium szerint viszont egyáltalán nem volt összefüggés a kriminálisan rossz gazdasági döntések, a Quaestor 2015 márciusi csődje, és a gazdasági helyettes államtitkár távozása között. Azt magyarázták, hogy Kohut régóta a magánszférába vágyott, és már kinevezésekor is megmondta, hogy fél év után lelép, ez pedig pont áprilisra esett.

Kohut azért nem adott fel minden külügyes pozíciót, például benne maradt az Exim Bank felügyelőbizottságában, ugye pont ennek a pénzintézetnek a forgalomképtelen részvényei kötöttek ki a külügy révén a Quaestronál.

Kohut pár hónappal külügyes kilépése után Central European Trade House Zrt néven alapított céget, amibe bekerült egy bizonyos Gubicza Ágoston is. Róla talán azt érdemes tudni, hogy Rogán Antal propagandaminiszter első feleségének férje. Kohut tényleg belevetette magát a magángazdaságba, egy Sectum Air nevű cégnek is ügyvezetője lett. Ez a vállalkozás áttételesen szintén köthető Gubiczához, aki a tulajdonos igazgatóságában ül. A céghálóról az Átlátszó számolt be részletesen.

A repülős Sectum Air tavaly év végén azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy megvásárolta az egyik utolsó Malév gépet, amit aztán kormányzati delegációknak is terveztek bérbe adni. (A dologról az azóta megszüntetett Népszabadság számolt be, az archívum kilövése miatt link most a HVG-ről.)

Aztán mégis visszacsábította az állam

Úgy tűnik hiába fogadkozott 2015 tavaszán a külügy, hogy Kohut direkt már a magánszférába vágyott, és csapott is bele nagy lelkesedéssel a cégalapításba, a volt helyettes államtitkár a külügy ismételt hívó szavának nem tudott ellentmondani.

A 2016 szeptemberi Magyar Közlöny szerint

Áder János köztársasági elnök a külgazdasági és külügyminiszter előterjesztésére alapján Kohut Balázst rendkívüli és meghatalmazott nagykövetté nevezte ki.

A dolgot nem verték nagy dobra, a kormany.hu-n legalább is nem számoltak be a dologról.

Pedig úgy néz ki, hogy Kohut, és a külügy sosem távolodtak el egymástól igazán. Olasz cégének honlapján található egy galéria, amin többek között Szijjártó Péter külügyminiszterrel látható együtt, a képek a file-ok adatai szerint 2015. novemberében készültek.

photo_camera Galéria Kohut cégének holnapján

Egy kis maszekolás befér még a nagykövetkedés mellé

Miközben a cég honlapja egy kicsit azt a benyomást kelti, hogy Kohut Balázs Magyarország olaszországi nagykövete, de ez nincs így. A kormany.hu adatai szerint az országban Paczolay Péter volt alkotmánybíró a magyar nagykövet, és egyetlen olasz külképviseletnél sem szerepel Kohut neve.

Így viszont különösen érdekes, hogy

a magyar állam nagykövetként megbízza Kohut Balázst a magyar-olasz gazdasági kapcsolatok fellendítésével, neki pedig pont lesz egy cége, ami a magyar-olasz gazdasági kapcsolatok fellendüléséből profitálna.

Az ügyben kerestük a külügyminisztériumot és Kohut cégét is, de kérdéseinkre, például az összeférhetetlenséggel kapcsolatban, nem válaszoltak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.