A héten megfoszthatják uniós védjegyétől a Rubik-kockát

eu
2016 november 07., 06:14
comments 104

A világ egyik legismertebb logikai játéka, a Rubik-kocka a közeljövőben komoly jogi veszteséget szenvedhet el, miután van esély rá, hogy az EU bírósága közelgő jogerős ítéletében megfossza bizonyos márkavédelmi jogoktól és arra jussanak, hogy nem jegyezhető be a kocka formája uniós védjegyként.

Rubik Ernő találmányából még mindig évi tízmillió darabot adnak el világszerte, a most zajló pert ezért sokan követik, de vannak, akik szerint az ítélet komoly általános következményekkel is járhat, ha ugyanis nem Rubikék javára ítélnek, az gyengítheti az intellektuális tulajdonviszonyok védelmét is.

A több mint egy évtizede zajló jogvitában legutóbb májusban hozott ítéletet az Európai Unió Bírósága mellett működő Főtanácsnok, akkor azt kimondva, hogy nem illeti meg uniós védjegy a Rubik-kocka formáját. A döntésről akkor részletesen beszámolt az Eurológus.

Mivel a Rubik-kocka magyar szabadalma rég lejárt, nemzetközi pedig sosem volt, a játék brit tulajdonosa, a Seven Towns jegyzett be rá védjegyet, hogy perelhessen, ha más is hasonlót gyártana. Ezt támadta meg egy német cég, a Simba Toys a bíróságon. Ez az ügy pattog az uniós bíróságokon már ideje, hol a német, hol a brit félnek adva igazat. És várhatóan novemberben végleges döntés születik végre.

(SOPHIA KEMBOWSKI/dpa)
photo_camera (SOPHIA KEMBOWSKI/dpa)

Az igazi kérdés az, hogy a színes négyzetekből álló négyzetrácsos formát be lehet-e jegyezni védjegyként. A védjegybejegyzést támadó német cég szerint ez a forma egy elkerülhetetlen technikai következménye annak, ha forgatható kockapuzzle-t épít az ember, ezért nem illetheti ilyen védelem.

A közelmúlt ítéleteiből látszik, hogy egy formát levédetni nagyon nehéz dolog: nemrég a Nestlé bukott el egy pert Nagy-Britanniában, ahol a négy sávos KitKat csokoládé formáját szerették volna védetni. Az Európai Unió bírósága utána meg is erősítette a döntést, mondván, hogy egy csokiszelet formája nem annyira megkülönböztető jegy, hogy az védjegy alá kerülhessen.

Érdekes sztori a dán játékóriás, a Lego esete: tavaly nyertek ugyan egy pert, ami az apró legofigurák védelméről szólt, ugyanakkor hat éve elveszítettek egyet, a Lego-kockák védjegyéről. Akkor pont ugyanaz volt az érvelés, mint a Rubik-kocka esetében: a kockaforma technikai eredmény, ami szükséges a sajátos műszaki funkció betöltéséhez, ezért nem illeti intellektuális védelem. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.