Erdoğant nem érdekli, ha diktátornak nevezik

A török államfő éppen tiszteletbeli doktori címet vett át egy isztambuli egyetemen, itt beszélt a sajtó képviselőihez is és szóba hozta az EU tagállamainak kritikáját is. A sikertelen puccskísérlet óta Erdoğan és pártja kíméletlen megtorlásokba kezdett, ezrével rúgtak ki és tartóztattak le embereket, rendőröktől újságírókon át egyetemi tanárokig.

A legutóbbi hadjárat során pedig a kurdok kerültek sorra, több politikust és újságírót is letartóztattak. A lépést számos nyugati ország elítélte, de Erdoğant mindez már nem érdekli. Ugyanis elmondása szerint Törökországnak többé nem parancsolnak kívülről és

„Nem érdekel, ha diktátornak vagy bármi másnak neveznek. Az egyik fülemen be, a másikon be.”

– utalt a nyugati vezetőkre.

„Ami számít, hogy az emberek minek neveznek.”

– tette még hozzá, utalva a török közvéleményre. Szerinte a Nyugat azzal próbálkozik, hogy visszaigazítsa őket a sorba, de ezt nem fogják elérni újságcikkekkel, diktátorozással, karikatúrákkal, jól ismerik ugyanis ezeket a módszereket.

Mint elmondta, az elmúlt három év incidensei megváltoztatták azt, ahogy Törökország tekint a világ eseményeire, és Ankara számára az egyetlen kritérium mára az maradt, hogy mindent megtegyen az ország jövőjéért.

Az elnök szerint a Nyugat végül meg fogja érteni, hogy ő szolgálni jött az embereket és nem uralni őket.

Azzal is vádolta az Európai Uniót, hogy támogatják a terrorizmust, mert nem tesznek semmit a kurdok ellen.

„Mikor volt szép álma a nyugati világnak Törökországról valaha? Soha. Mit várhat Törökország, amit 53 éven át várakoztattak az EU kapujában a nyugati világtól? Ne csináljunk bolondot magunkból, vegyük saját kezünkbe ezeket a kérdéseket.”

(Hurriyet Daily News)