Nemzetközi feketelistára kerülhet Dubaj, mert nem tesznek eleget az adócsalók és pénzmosók ellen

2016 november 7., hétfő 7:12
26

Az Egyesült Arab Emírségek (EAE) is rákerülhet az adóparadicsomokat nyilvántartó feketelistára, ha nem teszik lehetővé, hogy nemzetközi hatóságok nyomon követhessék az ott zajló pénzmozgásokat. Erre figyelmeztették az olajmonarchiát most az OECD szakértői.

Az ország ugyanis még mindig nem írta alá azt a nemzetközi egyezményt, ami révén információcsere indulhatna meg a feltételezett adóelkerülőkről.

Az elmúlt években ugyanis Dubaj és a többi emirátus adóparadicsommá váltak: vállalatok ezrei költöztek ezekbe az úgynevezett szabad zónákba, ahol könnyedén bújhatnak ki a nemzetközi pénzügyi szabályok alól.

A világ legjelentősebb gazdaságait tömörítő G20 a tervek szerint jövő nyárra fog összeállítani egy listát a nem együttműködő adóparadicsomokról. Mindezt a panama iratok néven elhíresült szivárogtatás inspirálta.

A feketelistázás komoly gazdasági versenyhátránnyal járhatna, nem véletlen, hogy több érintett ország is sietve kezdett el aláírni mindenféle nemzetközi egyezményeket, amiknek létezését eddig kevésbé akartak figyelembe venni. Panama is így tett októberben. Viszont épp ennek a folyamatnak lehet egyik haszonélvezője Dubaj, ahova így még többen menekíthetik a bevallani nem szándékozott vagyonukat.

Szakértők szerint nem csak a gazdasági, de a kulturális környezet is kedvező Dubajban: a vagyonok eredetét itt nem szokás firtatni. (Financial Times)