13 milliárd euró kártérítés járna Írországnak, de az ír kormány fellebbez, hogy ne kapják ezt meg

külföld
2016 november 08., 20:23
comments 112

Az ír pénzügyminiszter, Michael Noonan kedden jelentette be, hogy szerdán fellebbezni fognak az Európai Bizottság ítélete ellen, ami 13 milliárd euró kártérítést ítélt meg az országnak.

Igen, Írország kapna ennyi pénzt, az Apple-től, mert a bíróság szerint az amerikai vállalat két ír leánya gyakorlatilag nem fizetett adót 2003 óta az Apple termékek európai értékesítése után.

A bizottság arra jutott, hogy az Apple két, csak papíron létező, Írországba bejegyzett cégen keresztül úszta meg az adózást. 2003-ban a profitjuk csak 1, 2014-ben már csak 0,005 százalékát fizették be, holott Írországban 12,5 százalékos a társasági adó kulcsa. A bizottság szerint az ír kormány jogtalanul adott adókedvezményt az amerikai vállalat cégeinek. A kedvezményt elvben munkahelyteremetési támogatásként kapták.

Az ír kormány viszont fellebbez a döntés ellen. Most várhatóan évekig tartó jogi eljárás indul majd el, aminek fontos kimenetele lehet az is, hogy bíróság mondhatja majd ki, mekkora mozgástere van a Bizottságnak adóügyekben, amik elvileg nemzeti hatáskörbe tartoznak.

Ugyan irdatlan pénz járna most az országnak, de a kormány inkább azt a jogot tartaná meg, hogy speciális adókedvezmények biztosításával vonzza magához az amerikai techcégeket. Jelenleg az Apple mellett a Facebook és a Google európai központja is Dublinban van. (Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.