Lerohanták a hatóságok a Samsung szöuli központját

külföld
2016 november 08., 17:18
comments 59

Az ügyészség kedd reggel csapott le a Samsung Electronics szöuli épületére, ahol házkutatást tartottak.

Mindez egy nappal azután történt, hogy megjelent egy vád a dél-koreai médiában, ami szerint a Samsung több millió eurónyi összeget csatornázott be egy alapítványba, amit a dél-koreai elnök Park Geun-hye rejtélyes árnyéktanácsadója, a helyi Habony Árpád, Csoj Szunszil vezetett.

A Samsung dél-koreai központja (Daniel Kalker / DPA)
photo_camera Daniel Kalker / DPA

A spirituális tanokban is utazó tanácsadó miatt jelenleg óriási politikai botrány van az országban, miután kiderült, hogy az elnök Park gyakorlatilag minden ügyben kikérte Csoj véleményét, akinek óriási árnyékhatalma alakult ki.

A Samsungnak nem is jöhetett volna rosszabbkor ez az eljárás, miután az öngyulladó Galaxy Note 7-es telefonok többszöri teljes visszahívása a becslések szerint eddig mintegy 5,3 milliárd dollárba és nehezen felbecsülhető mértékű presztízsveszteségbe kerültek a cég számára.

A Samsung megerősítette a házkutatás tényét, de további kommentárt nem fűztek az ügyhöz azon kívül, hogy teljesen együttműködnek a hatóságokkal.

A vádak szerint az elnöki kapcsolatainak hála Csoj vett rá óriáscégeket arra, hogy súlyos összegeket adakozzanak alapítványainak. A Samsung állítólag összesen 2,8 millió eurót utalt át egy német alapítványnak, a Widec Sportnak, ami Csoj érdekeltségébe tartozik.

Az összeget eredetileg a 2020-as olimpiai fejlesztésekre kellett volna költeni, de a vádak szerint helyette a pénz nagy része Csoj lányának lovaira ment el. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.