Többen szavaznának ma a Fideszre, mint 2014-ben

politika
2016 november 08., 12:09
comments 465

Simán nyerne a Fidesz, ha most vasárnap lennének választások Magyarországon, sőt jobb eredményt érnének el, mint a 2014-es választásokon, és az összes ellenzéki párt csak rontana az akkori eredményén.

photo_camera Budapest, 2016. november 8...Orbán Viktor miniszterelnök (j2), Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (j), Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára (b2) és Varga József fideszes képviselõ (b) az alaptörvény hetedik módosításának végszavazása elõtt az Országgyûlés plenáris ülésén 2016. november 8-án. 131 képviselõ szavazott igennel, 3 nemmel, így nem kapta meg a kétharmados támogatást Orbán Viktor alkotmánymódosítási javaslata, amely kimondta volna, hogy Magyarországra idegen népesség nem telepíthetõ be...MTI Fotó: Kovács Tamás

A kozvelemenykutatok.hu öt intézet októberi mérését egymás mellé rakva jutott a fenti következtetésre. Egy viszonylag széles spektrumról van szó: a jobbikos Iránytű, a kormányközeli Nézőpont, a szintén jobbra húzó Tárki mellett az inkább balra sorolt Publicus, és a liberális Szondából kivált ZRI-Závecz Research eredményeit vetették össze.

Az összes intézet egyértelmű Fidesz-előnyt jelez. Ha összefésüljük a számokat, az látszik, hogy minden második pártválasztó a Fideszre szavazna. A 49 százalékos átlag 5 százalékkal több annál, mint amennyit a kormánypártok 2014-ben begyűjtöttek, és viszonylag biztos győzelemnek látszik. A baloldal együttesen 26 százalékot gereblyézett össze legutóbb, most 3 százalékkal ettől is elmaradnak.

De ennél is kisebb arányban képviseltethetnék magukat egy hipotetikus most alakuló parlamentben: az MSZP 14 és a DK 7 százalékkal bejutna ugyan, de a többi kis pártnak erre gyakorlatilag semmi esélye nem lenne. A két éve 21 százalékot szerző Jobbik 20, a küszöbön bejutó LMP most 4 százalékon áll.

A teljes népességre vonatkozó számok alapján az látszik, hogy valamivel 30 százalék alatti a Fidesz-tábor, és ezekből az adatokból már az is kiolvasható, hogy egyértelműen a Jobbik a legerősebb párt az ellenzékben. Továbbra is nagyon magas a választani nem tudó vagy akarók száma: 36 és 44 százalék között mozog ez az arány.

Megjegyzés: a teljes népességben azért láthatóan gyengébb a Fidesz, mint a most választásra hajlandóak körében, és a népszavazást követően most nagyobb a szavazási hajlandóság, mint általában ciklusok közepén. A teljes népességben látható visszaesés ezen az ábrán követhető végig.

Az egyes intézetek egyaránt 1000 fős mintán dolgoztak, többnyire október közepén illetve a hónap második felében. (kozvelemenykutatok.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.