Többen szavaznának ma a Fideszre, mint 2014-ben

politika
2016 november 08., 12:09
comments 465

Simán nyerne a Fidesz, ha most vasárnap lennének választások Magyarországon, sőt jobb eredményt érnének el, mint a 2014-es választásokon, és az összes ellenzéki párt csak rontana az akkori eredményén.

Orbán Viktor miniszterelnök, Lázár János, Tállai András és Varga József fideszes képviselõ   az alaptörvény hetedik módosításának végszavazása elõtt az Országgyûlés plenáris ülésén 2016. november 8-án.
photo_camera Budapest, 2016. november 8...Orbán Viktor miniszterelnök (j2), Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (j), Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára (b2) és Varga József fideszes képviselõ (b) az alaptörvény hetedik módosításának végszavazása elõtt az Országgyûlés plenáris ülésén 2016. november 8-án. 131 képviselõ szavazott igennel, 3 nemmel, így nem kapta meg a kétharmados támogatást Orbán Viktor alkotmánymódosítási javaslata, amely kimondta volna, hogy Magyarországra idegen népesség nem telepíthetõ be...MTI Fotó: Kovács Tamás

A kozvelemenykutatok.hu öt intézet októberi mérését egymás mellé rakva jutott a fenti következtetésre. Egy viszonylag széles spektrumról van szó: a jobbikos Iránytű, a kormányközeli Nézőpont, a szintén jobbra húzó Tárki mellett az inkább balra sorolt Publicus, és a liberális Szondából kivált ZRI-Závecz Research eredményeit vetették össze.

Az összes intézet egyértelmű Fidesz-előnyt jelez. Ha összefésüljük a számokat, az látszik, hogy minden második pártválasztó a Fideszre szavazna. A 49 százalékos átlag 5 százalékkal több annál, mint amennyit a kormánypártok 2014-ben begyűjtöttek, és viszonylag biztos győzelemnek látszik. A baloldal együttesen 26 százalékot gereblyézett össze legutóbb, most 3 százalékkal ettől is elmaradnak.

De ennél is kisebb arányban képviseltethetnék magukat egy hipotetikus most alakuló parlamentben: az MSZP 14 és a DK 7 százalékkal bejutna ugyan, de a többi kis pártnak erre gyakorlatilag semmi esélye nem lenne. A két éve 21 százalékot szerző Jobbik 20, a küszöbön bejutó LMP most 4 százalékon áll.

A teljes népességre vonatkozó számok alapján az látszik, hogy valamivel 30 százalék alatti a Fidesz-tábor, és ezekből az adatokból már az is kiolvasható, hogy egyértelműen a Jobbik a legerősebb párt az ellenzékben. Továbbra is nagyon magas a választani nem tudó vagy akarók száma: 36 és 44 százalék között mozog ez az arány.

Megjegyzés: a teljes népességben azért láthatóan gyengébb a Fidesz, mint a most választásra hajlandóak körében, és a népszavazást követően most nagyobb a szavazási hajlandóság, mint általában ciklusok közepén. A teljes népességben látható visszaesés ezen az ábrán követhető végig.

Az egyes intézetek egyaránt 1000 fős mintán dolgoztak, többnyire október közepén illetve a hónap második felében. (kozvelemenykutatok.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.