Clintonra többen szavaztak, mint Trumpra

2016 november 9., szerda 15:16
494

Több államban még mindig számolják a szavazatokat, de a jelenlegi összesítés alapján úgy tűnik, hogy Hillary Clintonra többen szavaztak, mint amennyien Trumpra. Az Egyesült Államokban azonban nem közvetlenül választják az elnököt, hanem elektorok útján, és az elektori rendszer miatt Trump győzelme így is biztosított.

(AFP PHOTO / Brendan Smialowski) Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI

Clinton jelenleg több mint 160 ezer szavazattal vezet, az elnökválasztási rendszer azonban úgy működik, hogy minden állam meghatározott számú elektort állít ki, és jellemzően minden elektornak arra a jelöltre kell szavaznia, aki az adott államban a legtöbb szavazatot kapta. Emellett az elektorok kiosztásában is vannak komoly különbségek, a kb. 1 millió lakosú Montana ugyanúgy 3 elektort állít ki, ahogyan a kevesebb, mint 600 ezer lakosú Wyoming.

Az ilyesmi nem ismeretlen az amerikai rendszerben, többször is előfordult már, hogy a vesztes több szavazatot kapott, mint a későbbi elnök. (CNN)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt