Donald Trump elnök egységbe forrasztaná Amerikát

külföld
2016 november 09., 07:03
comments 120

„Ez egy történelmi este” – jelentette be Mike Pence, az USA új alelnöke, aki felvezette Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnökének győzelmi beszédét. (Egyébként Trump máris rekorder: ő a legidősebben, 70 évesen megválasztott amerikai elnök, illetve az első, aki női jelölt ellen küzdött az elnökségért.)

Fotó: Saul Loeb / AFP
photo_camera Fotó: Saul Loeb / AFP

Trump nagyon visszafogottan kezdte. bocsánatot kért, amiért megvárakoztatta a támogatóit, mert „ez egy komplikált üzlet”. Mint mondta: „Most hívott Clinton miniszter asszony, és gratulált nekünk.” Trump azt mondta, ő is gratulált a Clinton családnak, akik keményen dolgoztak. Azt is mondta, köszönettel tartoznak mindazért, amit Clinton az országért tett.

Trump szerint itt az idő, hogy Amerika egységessé váljon, mint mondta, minden amerikai elnöke szeretne lenni. Azt is mondta, hogy ők nem kampányt, hanem mozgalmat hoztak életre keményen dolgozó emberekből, minden etnikum és vallás soraiból.

Fotó: Timothy A. Clary / AFP
photo_camera Fotó: Timothy A. Clary / AFP

Autópályák, iskolák, repülőterek, kórházak, tehát az infrastruktúra újraépítését tervezi, amiben milliók fognak részt venni. A veteránoknak is támogatást ígért. Amerika nem fogja a legjobbnál kevesebbel beérni – jelentette be Trump, aki szerint megint nagy dolgokról fognak álmodni.

Ezután köszönetet mondott a „nagyon-nagyon történelmi győzelemért” néhány embernek. Először is a szüleinek, aztán a testvéreinek, majd Melania Trumpnak, az új First Ladynek (az első külföldi születésűnek John Quincy Adams elnök felesége, Louisa óta), illetve a gyerekeinek. Ezután a kollégái és támogatói jöttek, külön említve Rudy Giuliani volt New York-i polgármestert és Chris Christie-t, New Jersey kormányzóját, aki visszalépett Trump kedvéért.

Donald, Barron és Melania a győzelem napján (Fotó: Saul Loeb / AFP)
photo_camera Fotó: Saul Loeb / AFP

Trump az elnöki testőrségnek is köszönetet mondott, akik mostantól hivatalosan is felelnek a biztonságáért.

Trump azt mondta, ez egy csodálatos négy év volt, és azzal zárta a beszédét, hogy:

„I love this country!”

Hillary Clinton nem mondott beszédet, de telefonon elismerte Trumpnak a győzelmet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.