Az indiai védelmi miniszter nem tartja annyira jó ötletnek, hogy India soha nem használhat elsőnek atomfegyvert

külföld
2016 november 11., 13:29
comments 101

Manohar Parrikar Újdelhiben, egy könyvbemutatón beszélt arról, hogy India csak lemondott erejéről azzal, hogy vállalta, soha nem fog elsőnek atomfegyvert bevetni.

Sokan mondják, hogy Indiában érvényben van a nem használunk elsőnek atomfegyvert szabály, de miért kötném magam ehhez?

- kérdezte a miniszter, aki elmondta azt is, hogy helyette lehetne azt mondani a vállalásban, hogy csak felelősen használják az atomfegyvereket és soha nem fogják ezt felelőtlenül tenni.

Samuel Corum / ANADOLU AGENCY
photo_camera Samuel Corum / ANADOLU AGENCY

Parrikar ugyanakkor hozzátette, hogy ez csak személyes véleménye, és a kormány álláspontja nem változott. Erről később a védemi minisztérium is kiadott egy közleményt.

Mint magánszemély, néha gondolkodom ezen: miért mondom azt, hogy nem fogom én használni elsőnek? De nem azt mondom, hogy nekem kell elsőnek használnom.

- tette még hozzá.

Mindennek azért is van komoly jelentősége, mert India és Pakisztán között húzódik a világ egyik legfeszültebb határkonfliktusa és mind a két országnak van atomfegyvere.

Több kísérleti robbantás és az azokat kísérő nemzetközi szankciók nyomán India 1998-ban kötelezte el magát amellett, hogy nem fog elsőnek atomfegyvereket bevetni és azokat csak elrettentő célból tartja.

Pakisztánban nincs ilyen vállalt kötelezettség, az ország álláspontja hivatalosan az, hogy megszállásuk esetén minden eszközt bevetnének, így az atomot is.

Nagy-Brittaniától való függetlenedésük óta a két ország három háborút vívott, kettőt Kasmír hovatartozásának kérdése miatt. A két ország között mindig feszült volt a viszony, de az elmúlt hónapokban sokat romlott a helyzet. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.