Mark Zuckerberg szerint hülyeség, hogy a Facebookot elárasztó álhírek befolyásolták az elnökválasztást

INTERNET
2016 november 11., 07:31
comments 74

Egy kaliforniai konferencián Mark Zuckerberg visszautasította, hogy a Facebook lenne a felelős Donald Trump hatalomra jutásáért.

Őrültségnek nevezte a felvetést, hogy a Facebookon terjedő kamu hírek bárhogy is befolyásolták a választás végeredményét.

Ugyanakkor az adatok azt mutatják, hogy az álhíreket általában sokkal többen osztották meg, mint az azokat megcáfoló cikkeket. Év elején a Facebookot még azzal vádolták, hogy Trump ellen kampányol, mivel a moderátoraik úgy rendezték a felugró híreket, hogy csak a liberálisoknak kedvezőek jelenjenek meg.

Mark Zuckerberg egy VR-készülékkel a fején 2016. február 25-én Berlinben.
photo_camera Fotó: AFP/Pool/Kay Nietfeld

Miközben az oldal visszautasította a vádakat, mégis átálltak a algoritmus alapú hírválogatásra. Ennek az lett az eredménye, hogy a felhasználók falait elborították a kamu hírek, mert az ismerőseik megosztásai alapján ezek tűntek népszerűnek.

link Forrás

Zuckerberg azt mondta, az ő célja csak annyi, hogy megadják a hatalmat az embereknek, hogy meg tudják osztani másokkal a dolgaikat, amitől szerinte egyre nyitottabb és jobban összekötött lesz a világ. Hozzátette, hogy ehhez persze egy jó News Feed is kell, aminek a fejlesztésén továbbra is dolgoznak. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.