Mark Zuckerberg szerint hülyeség, hogy a Facebookot elárasztó álhírek befolyásolták az elnökválasztást

Egy kaliforniai konferencián Mark Zuckerberg visszautasította, hogy a Facebook lenne a felelős Donald Trump hatalomra jutásáért.

Őrültségnek nevezte a felvetést, hogy a Facebookon terjedő kamu hírek bárhogy is befolyásolták a választás végeredményét.

Ugyanakkor az adatok azt mutatják, hogy az álhíreket általában sokkal többen osztották meg, mint az azokat megcáfoló cikkeket. Év elején a Facebookot még azzal vádolták, hogy Trump ellen kampányol, mivel a moderátoraik úgy rendezték a felugró híreket, hogy csak a liberálisoknak kedvezőek jelenjenek meg.

Fotó: AFP/Pool/Kay Nietfeld

Miközben az oldal visszautasította a vádakat, mégis átálltak a algoritmus alapú hírválogatásra. Ennek az lett az eredménye, hogy a felhasználók falait elborították a kamu hírek, mert az ismerőseik megosztásai alapján ezek tűntek népszerűnek.

Zuckerberg azt mondta, az ő célja csak annyi, hogy megadják a hatalmat az embereknek, hogy meg tudják osztani másokkal a dolgaikat, amitől szerinte egyre nyitottabb és jobban összekötött lesz a világ. Hozzátette, hogy ehhez persze egy jó News Feed is kell, aminek a fejlesztésén továbbra is dolgoznak. (BBC)