Mark Zuckerberg szerint hülyeség, hogy a Facebookot elárasztó álhírek befolyásolták az elnökválasztást

INTERNET
2016 november 11., 7:31
comments 74

Egy kaliforniai konferencián Mark Zuckerberg visszautasította, hogy a Facebook lenne a felelős Donald Trump hatalomra jutásáért.

Őrültségnek nevezte a felvetést, hogy a Facebookon terjedő kamu hírek bárhogy is befolyásolták a választás végeredményét.

Ugyanakkor az adatok azt mutatják, hogy az álhíreket általában sokkal többen osztották meg, mint az azokat megcáfoló cikkeket. Év elején a Facebookot még azzal vádolták, hogy Trump ellen kampányol, mivel a moderátoraik úgy rendezték a felugró híreket, hogy csak a liberálisoknak kedvezőek jelenjenek meg.

photo_camera Fotó: AFP/Pool/Kay Nietfeld

Miközben az oldal visszautasította a vádakat, mégis átálltak a algoritmus alapú hírválogatásra. Ennek az lett az eredménye, hogy a felhasználók falait elborították a kamu hírek, mert az ismerőseik megosztásai alapján ezek tűntek népszerűnek.

Zuckerberg azt mondta, az ő célja csak annyi, hogy megadják a hatalmat az embereknek, hogy meg tudják osztani másokkal a dolgaikat, amitől szerinte egyre nyitottabb és jobban összekötött lesz a világ. Hozzátette, hogy ehhez persze egy jó News Feed is kell, aminek a fejlesztésén továbbra is dolgoznak. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt