Trump miatt csökkenhetnek Los Angeles esélyei a 2024-es olimpiára

sport
2016 november 11., 03:54
comments 140

Kisebb pánikot okozott a 2024-es olimpiára pályázó Los Angelesben Donald Trump megválasztása. Ez az az olimpia, amire Budapest is pályázik, Los Angeles és Párizs mellett.

Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere még augusztusban, a riói olimpián a városáért kampányolva nyilatkozta azt az AP-nek, hogy szerinte rossz hatással lenne a mexikóiakat, muszlimokat, egyéb bevándorlókat és nemzeteket sértegető Trump megválasztása az olimpiai pályázatukra. A helyszínről döntő 98 tag ugyanis nem szívesen szavaz olyan országra, amelynek elnöke sértegeti őket. Ezt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság több tagjával beszélgetve érezte is.

Garcetti demokrata politikusként Hillary Clintont támogatta, augusztusban pedig aligha hitte, hogy valóban Trump nyer majd, ezért is beszélhetett erről ilyen nyíltan.

A váratlan keddi eredmény után a Los Angeles-i pályázat szervezői gyorsan írtak Trumpnak, amiben jelezték, hogy alig várják a közös munkát vele.

Az AP-nek nyilatkozott a kanadai Dick Pound, a NOB-tagok legrutinosabbja. Szerinte valóban hatással lehet Trump megválasztása a pályázatra, de nem feltétlenül csak negatívan, elsülhet akár pozitívan is. Mert akár még az is előfordulhat, hogy ha Trump szeptemberben személyesen utazik el a 2024-es olimpia házigazdáját kiválasztó kongresszusra Limába, akkor az ujja köré csavarja a döntnököket, ahhoz ugyanis ért.

Ez mondjuk Obamának nem jött be, aki szintén személyesen lobbizott 2009-ben Koppenhágában Chicagóért, de az amerikai város az első körben kiesett, és Rió kapta az olimpiát.

Sam Ramsamy, a dél-afrikai tag szerint - akinek országát szintén leszólta Trump - az új amerikai elnök mindenki számára kellemetlen figura, de a következő tíz hónap már annyira rövid idő, hogy nem fogja érdemben befolyásolni az elnökválasztás Los Angeles esélyeit.

A svájci NOB-tag, Rene Fasel volt a legmegengedőbb, szerinte Trump csak a kampányban taktikázott az erős kijelentéseivel, de elnökként már visszafogottabb lesz.

Bár nevet nem mondott, amerikai lapok szerint egyértelműen Trumpra utalt Thomas Bach, a NOB-elnöke az olimpiát megnyitó beszédében, amikor a menekültekről szólva azt mondta, van egy önző világ is, amiben egyesek azt állítják, hogy ők különbek másoknál. Menekültcsapat is indult az olimpián. Bach most mindesetre küldött üdvözlő táviratot a győztres Trumpnak.

A nyílt politizálását kerülő NOB mostantól száz százalék, hogy nem fogja bírálni Trumpot, de azért aligha segíti a Los Angeles-i pályázatot, hogy a 206 NOB-tagország közül 57 muszlim (és van menekültcsapat is). És bár Los Angeles nagyon közel van Mexikóhoz, így a mexikóiak spórolhatnának az útiköltségen, a sportolóknak nem lennének aklimatizációs problémáik sem, csak éppen Trump vágya szerint egy fal résein kell majd átjutniuk az olimpiára, abba az országba, aminek az elnöke erőszaktevőknek és drogkereskedőknek nevezte a mexikói bevándorlókat.

photo_camera Trump az Athénban tartó olimpiai lánggal New Yorkban, 2004-ben. Fotó: AFP

Ha a muszlimokra tett sértő megjegyezések és a menekültellenesség befolyásolja az olimpia pályázatot, akkor a magyar pályázat esélyei nem nőttek azzal, hogy egy Orbánnál nagyobb fiú jelent meg ezen a pályán.

Elvileg Párizs lehet a nagy nyertese Trump megválasztásának. Már amennyiben a világ nem hülyül tovább, és a franciák nem választják meg elnöküknek jövő májusban a szélsőjobbos Marine Le Pent.

Az igazán szép feladat lenne a Nemzetközi Olimpiai Bizottság számára, hogy eldöntse, menekült- és muszlimellenségben Orbán, Trump vagy Le Pen az erősebb.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.