Kövér László szerint mi lehetünk az irániak belépő pontja Európába

politika
2016 november 13., 20:37
comments 165

Kövér László vasárnap Teheránban tárgyalt. Iráni hivatalos látogatásának utolsó napján a házelnök Ali Tajebnia gazdasági és pénzügyminiszterrel, Mohamed Dzsavád Zaríf külügyminiszterrel és Mohammad-Bager Galibaf teheráni főpolgármesterrel folytatott megbeszéléseket.

Kövér szerint Irán mind mérete, mind ipari és mezőgazdasági potenciálja, mind pedig a több mint 2500 éves múltra visszatekintő kereskedelmi hagyományai alapján a közel-keleti és a közép-ázsiai régió meghatározó gazdasági ereje, szénhidrogénkészleteinek köszönhetően pedig az egész világ energiaellátásának egyik fő letéteményese.

A gazdasági és pénzügyminiszterrel tartott találkozón a házelnök elmondta azt is, hogy Irán közel 80 milliós piaca komoly lehetőségeket rejt a magyar vállalatok számára, míg Magyarország fontos belépő pont lehet Irán számára Európába. Úgy látja, a gazdasági együttműködési megállapodás az iráni parlament által néhány napon belül várható ratifikálása megteremti a lehetőséget, hogy a kormányközi gazdasági vegyes bizottság már február elején megtartsa alakuló ülését Budapesten.

Kövér László megemlítette, hogy az áruk és szolgáltatások kereskedelme mellett több magyar nagyvállalat, számtalan kis- és középvállalkozás, valamint egyes, Magyarországon működő nemzetközi cégek is aktívan kutatják iráni befektetések lehetőségeit. Kiemelte, hogy az Eximbank és az iráni Exportfejlesztési Bank között október végén Budapesten aláírt együttműködési szándéknyilatkozat jó alapot teremthet a tőkehiányos vállalatok, kkv-k egymás piacain való megjelenéséhez, a konkrét beruházások valódi beindításához. Az első projekt előkészítése már meg is kezdődött, közös banki finanszírozással, Jázd városában egy hulladék-feldolgozó és szennyvíztisztító üzem épül fel.

Teherán főpolgármestere, Mohammad-Bager Galibaf elmondta, hogy mind a vasútépítés és autóbuszgyártás, mind kulturális és turisztikai együttműködés terén komoly lehetőségekkel számol.

Az iráni külügyminiszterrel tartott találkozóján az Országgyűlés elnöke kijelentette, hogy Magyarország érdeke is, hogy Irán stratégiailag fontos országként, békében és stabilitásban gyarapodjon, ezáltal erősítve az egész térség biztonságát. agyarországra Irán stabil partnerként tekinthet, kapcsolatainkat a jövőben is a kölcsönös érdekek tiszteletben tartása fogja meghatározni.

A két ország együttműködéséről szólva az iráni külügyminiszter kijelentette, hogy Irán szoros együttműködésre törekszik egy saját érdekeit megvédeni képes Európával és benne Magyarországgal, hiszen nagyon sok kérdésben azonos az álláspontunk. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.