Ma miniszterelnököt buktathatnak a bolgárok

külföld
2016 november 13., 06:27
comments 17
Cecka Cacseva (b) és Rumen Radev (j), a vasárnapi bolgár elnökválasztás két indulója. AFP PHOTO / NIKOLAY DOYCHINOV
photo_camera Cecka Cacseva (b) és Rumen Radev (j), a vasárnapi bolgár elnökválasztás két indulója. AFP PHOTO / NIKOLAY DOYCHINOV

Vasárnap tartják az elnökválasztás második fordulóját Bulgáriában. A bolgár államfő a magyarhoz hasonlóan jellemzően csak protokoláris teendőket lát el, de mert közvetlenül választják, legitimációja hatással lehet a kormányra is. Most különösen, mert Bojko Boriszov miniszterelnök korábban ígéretet tett rá, hogy pártja jelöltjének veresége esetén lemond.

Márpedig erre, vagyis pártja jelöltje, Cecka Cacseva vereségére van némi esély - az országban legendásan megbízhatatlan közvélemény-kutatások szerint a hivatalosan független, de az ellenzéki szocialisták támogatását is élvező Rumen Radev a választás esélyese.

Bár az elnök hatalma korlátozott, Radev megválasztása így is fordulatot jelenthet a bolgár politikában. Szemben a jelenlegi, nyugatbarát elnökkel, Roszen Plevnelievvel Radev Oroszországgal fűzné szorosabbra a kapcsolatokat, egyben azt ígérte, hogy elnökként az oroszok elleni szankciók eltörlésén fáradozna. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.