Reince Priebus lesz Trump kabinetfőnöke

Az új amerikai elnök Reince Priebust, a Republikánus Párt vezetőjét jelölte ki kabinetfőnökének, akinek eddig az volt a szerepe, hogy megpróbált közvetíteni Trump és a miatta duzzogó, republikánus elit között. Priebus jó viszonyban van Paul Ryannel is, aki nélkül nehéz lenne összehozni az új kormány törvényhozási programját. Márpedig Ryan sem volt mindig oda Trumpért.

Donald Trump és Reince Priebus - Fotó: AFP/Mark Wilson/Getty Images

Trump másik közeli tanácsadója Stephen Bannon, a Breitbart vezetője pedig stratégiai főnökként fog dolgozni az elnök mellett. A New York Times szerint ha Trump mégis Bannont választotta volna kabinetfőnöknek, akkor azzal még jobban magára haragította volna a Republikánus Párt vezetését.

Stephen K. Bannon - Fotó: Ben Jackson/Getty Images for SiriusXM/AFP

Ezzel most tett egy gesztust a pártvezetésnek, amit viszont a szélsőjobboldali támogatói fognak meghátrálásként értékelni. Sokan azt várták tőle, hogy teljesen szembe fog menni a régi elittel, miközben Priebus egy olyan szereplő lesz, aki inkább a kompromisszumos megoldások felé fogja tolni Trumpot.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.