Visszafoglalták az egykori asszír fővárost az Iszlám Államtól

2016 november 13., vasárnap 15:22
103

Az iraki kormányerőknek sikerült visszafoglalniuk Nimrudot (vagy Kalhu), az Azzsír Birodalim egykori fővárosát. Az moszuli hadműveletet vezető iraki főtiszt szerint a 9. hadosztálynak heves harcok során sikerült felszabadítaniuk a várost, amit két éve foglaltak el az Iszlám Állam fegyveresei.Fotó: AFP

A terroristák 2015 márciusában azzal borzasztották el a világot, hogy kalapácsokkal estek neki az időszámítás előtti 13. századból származó műemlékeknek. A rombolást az ENSZ háborús bűnnek nevezte.

Iraki katonák Nimrud felszabadítása után - Fotó: AFP/Ali Mukarrem Garip / Anadolu AgencyNimrud 30 kilométerre fekszik Moszultól, amit amerikai támogatással az iraki és a kurd erők most próbálnak meg visszafoglalni az Iszlám Államtól.

Közben az emberi jogi szervezetek azzal vádolják az ostromban részt vevő kurd erőket, hogy 20 környékbeli faluban nekiálltak lerombolni a szunnita arabok házait. A Human Rights Watch az épületeket külön megjelölték, mielőtt rájuk küldték a buldózereket. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt