Visszafoglalták az egykori asszír fővárost az Iszlám Államtól

külföld
2016 november 13., 15:22
comments 103

Az iraki kormányerőknek sikerült visszafoglalniuk Nimrudot (vagy Kalhu), az Azzsír Birodalim egykori fővárosát. Az moszuli hadműveletet vezető iraki főtiszt szerint a 9. hadosztálynak heves harcok során sikerült felszabadítaniuk a várost, amit két éve foglaltak el az Iszlám Állam fegyveresei.Fotó: AFP

A terroristák 2015 márciusában azzal borzasztották el a világot, hogy kalapácsokkal estek neki az időszámítás előtti 13. századból származó műemlékeknek. A rombolást az ENSZ háborús bűnnek nevezte.

Iraki katonák Nimrud felszabadítása után - Fotó: AFP/Ali Mukarrem Garip / Anadolu AgencyNimrud 30 kilométerre fekszik Moszultól, amit amerikai támogatással az iraki és a kurd erők most próbálnak meg visszafoglalni az Iszlám Államtól.

Közben az emberi jogi szervezetek azzal vádolják az ostromban részt vevő kurd erőket, hogy 20 környékbeli faluban nekiálltak lerombolni a szunnita arabok házait. A Human Rights Watch az épületeket külön megjelölték, mielőtt rájuk küldték a buldózereket. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.