Ma végre kihallgatják Julian Assange-t a svédországi nemi erőszak ügyében

külföld
2016 november 14., 12:43
comments 75
Ingrid Isgren, a svéd legfőbb ügyész helyettese útban Ecuador lononi követségére, ahol végre kihallgathatja Julian Assange-t, a Wikileaks nemi erőszakkal gyanúsított főnökét. AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS
photo_camera Ingrid Isgren, a svéd legfőbb ügyész helyettese útban Ecuador lononi követségére, ahol végre kihallgathatja Julian Assange-t, a Wikileaks nemi erőszakkal gyanúsított főnökét. AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS

Hat évvel a meggyanúsítása után a svéd ügyészség, ha csak közvetetten is, de végre kihallgathatja a nemi erőszakkal gyanúsított Julian Assange-t. A vád kicsit összetettebb egy átlagos nemi erőszaknál. Két vádlója nem azt állítja, hogy Assange a szó hagyományos értelmében megerőszakolta őket, hanem azt, hogy az aktus bizonyos részletei akaratuk ellenére történtek - egyiküket például tiltakozása ellenére óvszer nélkül tette magáévá a Wikileaks főnöke.

Assange a svéd hatóságok elől menekült 2012-ben Ecuador londoni követségére, joggal tartva attól, hogy a brit hatóságok kiadnák. Azóta a követségen él.

A nap igazi sztárja Ecuador londoni követségének James nevű, feltűnően jólöltözött macskája. AFP PHOTO / DANIEL LEAL-OLIVAS
photo_camera A nap igazi sztárja Ecuador londoni követségének James nevű, feltűnően jólöltözött macskája. AFP PHOTO / DANIEL LEAL-OLIVAS

A svéd hatóságok szerint azért csak most, hat évvel a történtek után tudják meghallgatni, mert nagyon sokáig tartott megegyezni az ecuadori hatóságokkal magáról a kihallgatásról, és még tovább annak konkrét módjáról. Végül az lett a megoldás, hogy Assange-t egy ecuadori ügyész fogja kihallgatni - ez amúgy jogsegélyi eljárásokban, mint amilyen a kiadatás is, normális. De mert a svéd hatóságok tartanak attól, hogy egy ilyen kihallgatáson fontos részletek maradhatnak feltáratlanul, a svéd főügyész helyettese, Ingrid Isgren és egy munkatársa is jelen lehet a kihallgatáson.

Az ecuadori ügyész előre egyeztetett kérdéseket tesz majd fel Assange-nak, a svéd ügyészek csak a válaszokat tisztázó kérdéseket tehetnek fel, új, nem egyeztetett kérdéseket nem. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.