Matteo Renzi lemond, ha nem megy át az olasz reformnépszavazás

külföld
2016 november 14., 12:02
comments 95
Balról a második, Matteo Renzi. Fotó: AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE
photo_camera Balról a második, Matteo Renzi. Fotó: AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE

December 4-én fontos referendum lesz Olaszországban. A baloldali miniszterelnök, Matteo Renzi kezdeményezésére döntenek az olaszok arról, hogy átalakuljon-e a törvényhozás, vagy menjen minden úgy, ahogy eddig.

A kormányzó Demokrata Párt (PD) vezetője egy parlamenti és választási reformot próbál letuszkolni az ország torkán, ennek egy fontos állomása a népszavazás, ami arról szól, hogy továbbra is kétkamarás marad az olasz országgyűlés vagy eltörlik a felsőházat.

Ha győznek az igenek, akkor marad a 630 fős képviselőház, a 315 fős szenátus 100 fősre csökken, és csak rendkívüli intézkedések esetére marad funkciója. A lépést a takarékosság és a rendszer stabilitása indokolja Renzi szerint, az ellenzék viszont épp a hatalomkoncentráció miatt forrong. A parlamenten már átment a jogszabály, de az alkotmány módosításához kell az érvényes népszavazás is. Az utolsó felmérések szerint szoros az állás, de inkább NEM-re áll a dolog - nincs érvényességi küszöb, úgyhogy csak ez dönt.

Renzi az MTI tudósítása szerint a Radio Montecarlo rádióban beszélt arról, hogy bukta esetén átadja a helyét. 2014. februárjában a politikai reformok miatt vállalta a megbízatást, de ha az ország ezt nem akarja, csinálja más. Nem "éldegél, lebegni" akar, hanem megváltoztatni a rossz struktúrákat - mondta még az olasz miniszterelnök. Az ellenzéki Északi Liga új választásokat hirdet a NEM-ek győzelme esetén, Renzi pártja viszont maradásról győzködi vezetőjét, függetlenül az eredménytől.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.